Naslovnica

Štednja PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 12 Kolovoz 2022 17:38

Nije pristojno razgovarati o tiskarskom stroju diploma u susjednim zemljama kada je to u Lijepoj Našoj, možemo kazati, dnevna praksa kako to  pokazuju kretanja u Zaprešiću zahvaljujući politici  gradonačelnika Željka Turka (koji nema pravne legitimacije) i koji putem Gradskog vijeću Grada Zaprešića (koji nemaju pravnu legitimaciju) svjesno obmanjuju građane grada Zaprešića. Komentirat ću impresivni rast štednje kojom je javna televizija zapljusnula politički prostor. Interesantno, mali je broj ekonomista komentirao rast štednje. Razlog tome jer što je javnim sredstvima priopćavanje interpretacija i obrazloženje rasta štednje postalo kontraproduktivno imajući u vidu povjerenja gledatelja. Povjerenje gledatelja je najvažnije a za sve drugo možemo se govoriti. Za javnu televiziju važna je samo stranka na vlasti.

Rast štednje je vrlo važan podatak. Međutim, govoriti o rastu štednje a ne objasniti kretanja salda na tekućem računu platne bilance je – podvala. Platna bilanca pokazuje da li je rast štednje rezultat izvoza roba i usluga ili rasta primarnog i sekundarnog dohotka.

Rasprava samo o značaju salda primarnog i sekundarnog dohotka može poslužiti kao polazište za ocjenu ekonomske politike u prošlosti, sadašnjosti i i budućnosti. Podsjetimo – imamo tragičan deficit robne razmjene s inozemstvom te tragični deficit na računu primarnog dohotka. Naime, valja razlikovati, kada je riječ o primarnom dohotku, isplaćenu od pripisane dobiti o čemu sam jasno kazao da je od presudnog značaja uvesti zaštitnu kamatu na kapital. Ali koga briga. To ne donos novi izbore, krivo, i moglo bi se kazati kako država preferira privatni kapital. To što smo tržišna država nije važno. Osim toga kako će država povećati blagostanje ako privatni sektor ne odredi kao partnera u svojoj politici. Zvuči i jest glupo. Ako želimo povrat samoupravno sustav, izađimo na izbore kako bi hrvatski građani kazali što žele.   tad Ne pričajmo razočaranom narod priče i samo pruiče. U ozbiljnim (čitaj nacionalno svjesnim) zemljama analiza kretanja platne bilance i njezinog salda od odlučnog je značaja što znači da se o tome dnevno raspravlja. Naime, kada govorite o kretanju štednje morate govoriti o kretanju Krediti kaže stari Keynes mora biti, bar jednak štednji.  Ako je korisnik  kredita javni sektor imamo stanje u kojem privatni sektor očekuje smanjenje gospodarske aktivnosti (recesiju), što je tragično samo po sebi. Najbolje je kada gospodarstvo koristi ostvarenu štednju jer povećava gospodarsku aktivnost. Nije loše da se stanovništvo zadužuje kako bi povećali investicije. Međutim nije dobro kada rast kreditna zaduženost iznad kreditnog potencijala dužnika. Razmislite usput o minusima na tekućim računima građana.

Iz navedenog slijedi zaključak kako nam se sve događa. Jasno je da nećemo u kvantitativnim podacima ostvariti turističku berbu iz 2019. godine.  Nitko ne zna što će donijeti ovaj prokleti rat pa manipulacije javnim medijima samo pogoršavaju stvari. Sutra nitko neće biti kriv. Nitko jer mi smo naprosto mala i neodgovorna zemlja.  Zato glasajte za onu političku opciju koja se obvezuje javno objavljivati rezultate salda na platnoj bilanci. Plenković uspijeva, s velikom mukom, potrošiti  odobrenu sirotinjsku kvotu. Najavljujem kako je to još jedna tragična piča. Umjesto da Hrvatska postane sve dinamičnija kada je riječ o stopama rasta gospodarskog razvoja mi se ponašamo kako je dobro biti europsko Kosovo. Bit će to još snažna politička struja na čelu s našim premijerom Andrejom Plenkovićem.