Naslovnica Harač Prvi korak – smanjenje poreza na dohodak

Prvi korak – smanjenje poreza na dohodak PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 11 Studeni 2015 08:28

Most je dobio izbore. Pitaju se što će Most od potencijalnih partnera, HDZ-a i SDP-a, tražiti. Napetost raste. Neki pokušavaju stanje prikazati krajnje nepoznatim pa je „pitanje svih pitanja“ što je moguće a što nije. Kako je potrebno da svaki građanin u ovim depresivnim vremenima na početku mandata svake vlade bude proaktivan, moj je prijedlog da od 1. siječnja 2016. godine neoporezivi dio dohotka iznosi 5.000 kuna, a da porezne stope iznose po razredima – 10, 20 i 30%. Gornja granica prvog razreda iznosila bi 15.000 kuna, drugog 30.000 kuna i trećeg donja granica od 30.001 kune.

Hrvatskom je gospodarstvu potrebno, odmah i sada, povećati konkurentnost. Varijabiliziranje tečaja, u kratkom roku, moglo bi imati značajne negativne učinke, recimo percepcija vjerovnika. Ukoliko nije moguća izravna dobra je i neizravna devalvacija. Upravo predloženo smanjenje porezne presije na dohotke zaposlenih bio bi odličan korak kojim bi pokazali, posebno inozemnim vjerovnicima, kako Lijepa naša kreće novim putem koji će joj vratiti gospodarski subjektivitet što će oni honorirati smanjenjem kamatne stope, dakle povećati kreditni rejting.

Neoporezivi dio dohotka od 5.000 valjalo bi svake godine povećavati za 1.000 kuna do razine iznosa dohotka koji omogućuje reprodudkciju radne snage. Ovim potezom bi se ispravila velika nepravda prema građanima koji rade, ali im plaća ne pokriva obiteljske troškove reprodukcije. Drugim riječima, vrlo je važno reći kako ne postoji porezni kapacitet iz plaća do razine troškova reprodukcije, o čemu su pisali veliki ekonomsti kao npr. David Ricardo. Tek nakon postignuća razine reprodukcije pojavljuje se porezni kapacitet poreznog obveznika. To nije temeljeno na bilo kakvoj teoriji. To je naprosto zdrava logika.