Naslovnica HRT od javnog do državnog 1.8. HRT JE STRANAČKA, A NE JAVNA TELEVIZIJA

1.8. HRT JE STRANAČKA, A NE JAVNA TELEVIZIJA PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Ponedjeljak, 31 Listopad 2016 14:35
HRT je stranački a ne javni servis
Zanimljivo je da se jedan od zahtjeva MOSTA, u pregovorima s HDZ-om,  odnosi na HRT. Traži se smanjenje mjesečne "pristojbe". Iz toga bi se dalo zaključiti da je jedini problem s HRT-om visoka pristojba.  Činjenica jest da je i u programu stranke PAMETNO predviđeno smanjenje pristojbe na 50,00 kn mjesečno, postepeno u trima godinama. Očito, pristojba jest problem koji treba riješiti.
Ipak, želio bih naglasiti koji je za mene neizmjerno veći problem sa HRT-om. To je njegova stranačka pristranost. Ona proizlazi iz sadašnjega zakona o HRT-u po kojem se članice i članovi Programskoga vijeća HRT-a biraju u Saboru, tako da njihov izbor ovisi o dogovoru većinskih stranaka. Zato se i događalo da se nekada trebalo čekati mjesecima da se imenuje Programsko vijeće, jer se stranke nisu mogle lako dogovoriti tko će uči u Vijeće od "naših" a tko od "njihovih". A to je važno za to da se u Vijeću nametnu pristupi programu HRT-u što usklađeniji s interesima većinskih stranaka. Time HRT, dakako, gubi svoju osnovnu namjenu da nepristrano, objektivno informira javnost o dagađajima u hrvatskome društvu. Samo je u jednom razdoblju samostalnosti Hrvatske, HRT imao šansu doista biti javni  a ne stranački servis.  O tome sam pisao (vidi tekstove prije ovoga, pod istim naslovom ), i ne mislim da je nužno to ovdje ponavljati.
Ovim sam kratkim tekstom želio samo upozoriti da promjena Zakona o HRT-u traži mnogo više od smanjivanja pristojbe. Traži formiranje Programskoga vijeća koje će biti takvo da osigura da će HRT biti doista javni a ne stranački servis. Čini se da ta bitna promjena nije strankama koje se spremaju formirati Vladu niti na kraj pameti.  Nije teško razumjeti zašto, ali jest teško razumno opravdati.