Naslovnica Intervjui Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Travanj 2002 21:25


VLADA IZABRALA KANDIDATE

Pet kupaca za Croatia osiguranje

Početkom srpnja očekuju se konačne ponude njemačkog Allianz AG, Domaćeg konzorcija, izraelskog TBI Holdinga, slovenskog Triglava i austrijske Uniqe


ZAGREB — Njemački Allianz AG, Domaći konzorcij, izraelski TBI Holding, slovenski Triglav i austrijska Uniqa pet je potencijalnih “ženika“ za privatizaciju 51 posto dionica Croatia osiguranja. Tako je odlučila Vlada RH u četvrtak, na zatvorenom dijelu sjednice, a na prijedlog konzultantske kuće CAIB, koja je svojedobno i procijenila vrijednost najvećeg nacionalnog osiguravatalja. Zadržavanje imena CO i razine zaposlenih bila su dva temeljna uvjeta u ovom postupku, a na spomenutu odluku Vlade utjecali su još i pripravnost za dokapitalizaciju i poslovni razvitak tijekom sljedeće tri godine, ponuđena cijena za 51 posto dionica i pojedinačni kredibilitet potencijalnih kupaca. Svi odabrani kandidati moći će u roku od dva tjedna dobiti na uvid sve poslovne planove i rezultate CO-a. Taj dio postupka odvijao bi se od travnja do kraja lipnja ove godine kako bi oni koji i dalje ostanu zainteresirani kupci konačne ponude mogli dostaviti do početka srpnja.
Neslužbene informacije su da je u ovom neobvezujućem dijelu natječaja, najbolju ponudu dao Triglav (130 milijuna eura). Međutim, kako Slovenci imaju određenih problema unutar vlastite kuće, procjenjuje se da bi oni sami mogli odustati. Po novčanom iznosu preliminarne ponude prate ih Uniqa te Allianz, sa po 100 milijuna eura dok je Domaći konzorcij, navodno, u državni proračun pripravan uplatiti oko 70 milijuna eura i još dvadesetak milijuna za dokapitalizaciju.

B. BABIĆ



O UDRUŽIVANJU RIJEČKE BANKE I CROATIA OSIGURANJA
IDEJA IMA SMISLA

Riječka banka svakako mora ostati domaća banka, slaže se i Andrej Deur, direktor Investco vrijednosnica koje zastupaju Domaći konzorcij. O nekakvom udruživanju Riječke banke i Croatia osiguranja rano je govoriti, ali ideja ima smisla, dodaje Deur. I to tako da CO bude jedan od većih dioničara Riječke banke. Na taj bi se način proizvodi osiguranja svakako mogli efikasnije plasirati. Međutim, ono što je najvažnije u ovom trenutku, i to sa stajališta svih članica Domaćeg konzorcija, je da RH trebaju jake domaće financijske institucije, i Croatia osiguranje i banke, koje će snažnije podupirati razvitak domaćeg gospodarstva, tvrdi Deur i ocjenjuje kako su ova dva slučaja dobra prigoda za takvu odluku Vlade RH.