Naslovnica Intervjui Novi list

Novi list PDF Ispis E-mail
Srijeda, 03 Kolovoz 2005 21:51


Za ilustraciju ovog prikaza predlažem neku montažu dviju slika, tako da na prvoj bude npr. netko tko pluta na madracu u svom bazenu, a na drugoj "penzić" koji kopa po kontejnerima

NOVE KNJIGE
Kako se bogatiti, kako ne propasti


Guste Santini i Sandra Bebek: Vodič za razumijevanje osobnih financija,
Rifin, Zagreb, srpanj 2005.

28.07.2005.
Napokon je hrvatska javnost dobila i jedan vrlo maštovit, teorijski utemeljen i praktično koristan vodič za sve građane, koji u socijalno sve raslojenijoj Hrvatskoj posjeduju sve više suvišna kapitala. Ističem to - suvišna, jer ovo je vodič, koji su njegovi autori namijenili ljudima koji imaju više gotovine nego što im treba za vlastiti život i biznis, te koji taj višak žele oploditi kroz ulaganja u tuđe poduzetničke poslove i na sve dostupne profitabilne adrese u zemlji i svijetu, ali na pošten i legalan način.
Poštenom je ulagaču, naime, potrebno da zna koje mu sve tehnike i investicijske varijante stoje na dlanu, ali i kojim se sve rizicima pri tom izlaže, kako bi vjerojatnost da će se njegov višak kapitala ulaganjem oploditi povećao, a umanjio vjerojatnost da će time ostati bez ičega.
Vodič je sastavilo dvoje iskusnih znanstvenika i stručnjaka, od kojeg je jedan (dr. Guste Santini) višegodišnji vanjski suradnik našeg lista. Napisali su ga u maniri vrlo pitkog štiva, začinjenog brojnim duhovitim izrekama ljudi koji su s vlastitim novcem uspjeli ili propali. Grafički, kao proizvod, vodič je vrhunski dizajniran, te je atraktivan i kao poklon, ali iznad svega kao stalni podsjetnik, nešto što može stajati i na noćnom ormariću.

Zaduživati se ili - ulagati
Život na početku 21. stoljeća preobrazio se u - raskoš financijskih izazova. Sve lakše je uspjeti i zaraditi, ali i propasti i izgubiti. U takvim okolnostima klasičnu nepismenost danas nasljeđuje financijska nepismenost: tko ne zna upravljati svojim novcem, financijskim rizicima i birati dobitonosne kombinacije ulaganja, bolje da ga nema. Financijski nepismeni se zadužuju, umjesto da ulažu. Zato i u najrazvijenijoj financijskoj civilizaciji na Zemlji, u Americi, ove godine - prema procjenama Državnoga ureda za statistiku - svakoj 20-oj obitelji prijeti bankrot! O svemu tome potanko savjetuju autori ove biser-knjige.

Osigurati se ili - riskirati
Najveći je rizik - tvrdi najutjecajniji globalni teoretičar menedžmenta, Peter Drucker - ne prihvatiti nikakav rizik. Opravdanje za tu vrstu harakirija može biti samo neznanje. Nasuprot obilju financijskih mogućnosti, danas u svijetu (pa i u Hrvatskoj) postoji obilje zaštitnih mehanizama (i od tečajnih rizika, i od prirodnih nepogoda, i od nepredvidivih bankrotstava i recesija, i od inflacije, pa i od manjka ključnih informacija). Mudro je, prilikom ulaganja, i riskirati, ali uz djelotvornu osiguravateljsku zaštitu. U obilju ponude stoje i životna i mirovinska osiguranja, i zdravstvena i osiguranja u prometu, i nadasve - osiguranja imovine. O svemu tome potanko pišu autori ove vedre knjige.

Obveznice, nekretnine, fondovi ili ipak - dionice
U što ulagati svoj kapital (ako vam ne treba za vlastiti biznis)? Temeljna je dvojba: niski rizik ili visoki prinos. Što je rizik, koji želite preuzeti niži, to morate računati i na niži prinos od ulaganja. Odlučite li se za niski rizik, ulagat ćete pretežno u obveznice i novčane ili obvezničke fondove. Odlučite li se za visoki rizik i prinos, ulagat ćete, poput špekulanata, u nekretnine, dionice i dioničke fondove. Izaberete li neku od umjerenijih varijanti rizika, morat ćete svoj ulagački portfelj raspršiti, i komponirati tako da na jednom njegovu dijelu osigurate višu, nasuprot vrlo niskoj i rizičnoj sigurnosti prinosa na drugoj strani.

Savjeti iz crne kronike za ulagače bez morala

Ako ste spremni da se obogatite preko noći i bez ikakvih moralnih obzira, tada ćete, po Rotschildovu pravilu, kupovati nekretnine, dionice, kompanije i banke još "dok krv teče ulicama u potocima". Usput ćete korumpirati, reketariti, varati na sve moguće načine, a učini li vam se nužnim, i pucati. No, o toj mračnoj strani ulaganja u ovom vodiču nećete naći ni jednu korisnu uputu, jer je on pisan za ulagače s moralom. Korisne i vrlo sugestivne upute na tu vrstu mračnih izazova lako je naći na stranicama svih dnevnih listova, osobito u unutarnjoj i crnoj rubrici.