Naslovnica Osiguranje Bijelić, Mile & Santini, Guste: Komercijani pristup osiguravajućim rizicima

Bijelić, Mile & Santini, Guste: Komercijani pristup osiguravajućim rizicima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 20 Veljača 2012 12:43

 

U uvjetima depresije, krize u krizi, smanjuje se sklonost bilo kojim rizicima. Neki rizici prijete i sada kad čitate ovaj uvodni tekst. U dobra vremena optimizam, temeljen na rastu gospodarstva, povećava  udio samoodrživih rizika, a u lošim vremenima, s pravom, sumnjičavi smo prema našim mogućnostima za pokrićem i onih manjih rizika. Taj instiktivni odnos prema riziku ne samo da je opravdan, on je osigurač naših mogućih gubitaka.

Rifin je već godinama putem raznih oblika  prisutan u osiguravateljnoj industiriji. Kako se povečava potražnja za različitim oblicima aktivnosti  pred nešto više od godinu dana  osnovana je Grupa za konzultantske poslove koju čini tim vrhunskih stručnjaka, koji su i sami radili u osiguranju, a to im omogućuje preciznu interpretaciju ovog vlo zahtjevnog financijskog posla. U različitim vremenima članovi našeg tima su aktivno sudjelovali na kreiranju, interpretaciji institucionalnih i poslovnih rješenja u  osiguranju, a danas djeluju van osiguravajućeg sustava, kako glede institucionalnih angažmana tako i izravnih povezanosti s bilo kojom osiguravateljnom kućom. Iz toga slijedi činjenica da su svi naš stručnjaci potpuno  nezavisni, i nisu vezani ni za jednog osiguravatelja u Republici Hrvatskoj. Kako su pravne osobe a posebno fizičke osobe-građani slabo informirani o osiguranju i najveći broj njih vrlo slabo poznaje poslovanje osiguranja to je, u narednom razdoblju, prvenstveni zadatak Rifin-a informirati sve sadašnje pa i potencijalne ugovaratelje osiguranja i osiguranike, o značaju i ulozi ekonomske zaštite putem osiguranja, kao i razvijenosti  osiguranja (u RH i zemljama EU kao i drugim visoko razvijenim zemljama u svijetu). Posebno se pridaje pažnja analizi poslovanja osiguravatelja u Republici Hrvatskoj kao i vrlo brojnim problemima na tom području s kojima se danas, na svoje iznenađenje, susreću osiguranici. Naša je misija kvalititno informirati osiguravatelje i osiguranike kao i buduće osiguranike: kako pristupiti zaključenju ugovora, izboru i pokriću osiguranja, izboru osiguravatelja, te ostvarenju naknade šteta i naplate osigurnine od osiguravatelja, kada nastane osigurani slučaj

 Za što bolje informiranje fizičkih osoba-građana izišao je 01. srpnja 2011. godine Vodič za razumijevanje poslovanja s osiguravajućim društvima. U njemu se nude jednostavna objašnjenja i informacije koje će koristiti građanima, bilo da su već ugovorili osiguranje ili ga tek namjeravaju ugovoriti. U tom je Vodiču… obrađena materija  prikazana je  vrlo skraćeno i na jednostavan način kako bi čitatelj odnosno korisnik dobio osnovne smjernice kod izbora pojedinih osiguranja, da ne gubi previše vremena. Uskoro namjeravamo izdati „Vodič“ (navodnici ukazuju o radnom nazivu kako bi precizirali ciljeve i sadržaj) za upravljanje osiguravateljnim rizicima. koji bi bio namijenjen pravnim subjektima.

 Budući da živa riječ daje punu snagu pisanoj riječi započeli smo s Radionicama/Seminarima, što možete vidjeti na našim web stranicama. Tekstovi u rubrici „Osiguranje“ našim polazncima i inim korisnicima usluga pružaju dodatne informacije/argumente/dokaze potrebne za donošenje učinkovitih odluka. U kratkom vremenu najavljujemo neke od Radionica/Seminara:

  • Upravljanje osigurateljnim rizicima (Risk Management) kod osiguranja IMOVINE-STVARI i FINANCIJSKIH GUBITAKA
  • Izvid, procjena i likvidacija šteta u osiguranjima IMOVINE-STVARI I FINANCIJSKIH GUBITAKA
  • Moje osiguranje – Moja siguranost.

Vaše rasprave na Radionicama/Seminarima kao i vaša pisma, odnosno sugestije prilikom konzultantskih sastanaka rezultirale su ovom stranicom. Jasno to je samo početak. Očekujemo da ćete svojim pitanjima, sugestijama i još aktivnijom suradnjom doprinijeti sadržajnijim tekstovima u ovoj rubrici.

Kao i do sada možemo ponuditi novim partnerima:

  • kako IZABRATI (ili PONUDITI) optimalnu osiguravajuću zaštitu  ugovaratelju osiguranja – osiguraniku (Risk Management)
  • izrada odštetnih zahtjeva za osiguranika/oštećenika i vođenje naplate osigurnine od osiguravatelja
  • stručno osposobljavanje zaposlenika (i suradnika) održavanjem raznih seminara/radionica
  • savjetovanje i pomoć OSIGURATELJIMA na usklađivanju ODREDBI UGOVORA O OSIGURANJU (UVJETA ZA OSIGURANJE) i OPĆIH ODREDBI CJENIKA PREMIJA u pojedinim vrstama osiguranja (prema zahtjevima Evropske unije i evropskom praksom u osiguranju)
  • kao i drugim poslovima za koje bi POKAZALI INTERES osiguranici, agenti za osiguranje, posrednici za osiguranje (brokeri) i osiguratelji.

Sukladno uređivačkoj politici naše web stranice i dalje će biti kritične prema rješenjima koje nije moguće, govoreći stručno, podržavati, kao i naglasiti „dobre korake“ kako u institiucionalnom tako i u poslovnom pogledu. Time želimo naglasiti da nije moguće putem konzultantskih odnosa umanjiti našu objektivnost i nezavisnost.

 U zadnje vrijeme javljaju se veliki problemi na relaciji osiguranici – osiguravatelji. Oni su rezultat općeg stanja u zemlji ali i poslovnih politika nekih osiguravatelja.

 Zaključno pozivamo čitatelje da nam se pridruže: svi osiguranici, posrednici u osiguranju i osiguravatelji u stvaranju boljeg ozračja od onog kojeg danas imamo u osiguravateljnoj industriji i  srdačno vas pozdravljamo.

 

Dr. sc.  Mile Bijelić, voditelj ekspertnog tima

Dr. sc. Guste Santini, član ekspertnog tima