Naslovnica Vodiči kroz osobne financije

vodic01

Vodič za razumijevanje osobnih financija

Autori: Guste Santini i Sandra Bebek
Izdavač: RIFIN d.o.o, Zagreb 2005 (ISBN: 953-96114-7-4), 148 stranica

Darujte ovu knjigu sebi i onima koje volite. Nećete pogriješiti.

  •   govori na jednostavan način o osobnim financijama
  •   namijenjena nestručnoj javnosti
  •   razumljiva, informativna i zanimljiva
  •   može pomoći da izbjegnete financijske pogreške i zamke
  •   pravi korak ka financijskoj sigurnosti
  •   besplatna dostava i 100% GARANCIJA ZADOVOLJSTVA
komplet vodica
pročitajte predgovor ili sadržaj ovog vodiča.

Zašto kupiti ovu knjigu?

Ova knjiga govori vam na jednostavan način o osnovnim područjima osobnih finacija. Ovu složenu problematiku nastojali smo koliko god je to bilo moguće učiniti razumljivom i zabavnom. Otud obilje živopisnih ilustracija, aforizama, izreka, poruka, putokazam filozofskih misli ... koji prate tekst i dodatno ga pojašnjavaju. Ova knjiga je poziv na akciju, prije svega, da počnete konstruktivno razmišljati o svojim financijama, ali i o sebi. Kao dobar prijatelj, može vam pomoći da naučite izbjegavati uobičajene financijske pogreške i zamke, te da postignete određenu financijsku sigurnost za sebe i svoju obitelj. Ako želite više i dalje, a ne znate kako i unatoč svemu niste odustali od svojih financijskih snova, ova knjiga je pravi izbor. Napisana je od srca, u nadi da će vas učvrstiti u uvjerenju da razumijevanjem i dosljednom primjenom određenih pravila možete postići svoje financijske i životne ciljeve. Knjiga vam nudi ne nudi priče o brzom i lakom stjecanju bogatstva nego naprotiv, stalno vas upozorava da put u bolju budućnost nije nimalo siguran te da zahtijeva stalni angažman i prilagođavanje.Predgovor

Ova knjiga, prva takve vrste u Hrvatskoj, demistificirajući konfuzni žargon financijskog planiranja, bankarstva, investicija, osiguranja i poreza, ima za cilj objasniti abecedu upravljanja osobnim financijama. Namijenjena je nestručnoj javnosti - običnim građanima i svima onima koji se žele upustiti u intrigantni, često zbunjujući svijet financija, svijet koji se samo čini udaljenim od našeg svakodnevnog života, a zapravo je u njega duboko ukorijenjen.

Bez osobne financijske pismenosti i znanja pud do financijske nezavisnosti mnogo je teži, a ukupni troškovi su veći. Pogrešne sklonosti i navike u potrošnji i štednji, predrasude i strah, većinu hrvatskih građana, unatoč njihovu obrazovanju i radu, doveli su u začaranu borbu s novcem. Živeći u uvjerenju da će više novca riješiti probleme, njihovi troškovi utrkuju se s njihovim prihodima, nikada ne dopuštajući ulaganja koja donose profit. Takav model općenito je temelj današnjeg, u dugove stjeranog društva i sve veće financijske nesigurnosti. Cilj ove knjige jest upozoriti na razmišljanje koje će običnim ljudima pomoći u eliminiranju vlastitih predrasuda i otkrivanju novih mogućnosti u upravljanju financijama kako bi postigli određenu financijsku sigurnost i, prije svega, izbjegli gubitke.


Kako ne želimo da čitanje bude uzaludan posao, knjigu smo nastojali učiniti razumljivom, informativnom i zanimljivom. Otud obilje jednostavnih objašnjenja, praktičnih primjera, živopisnih grafikona, tablica i ilustracija. Istovremeno, bolja informiranost pojedinaca pridonijet će većoj transparentnosti hrvatskog financijskog tržišta, od čega koristi mogu imati svi iz financijske industrije.

Pri pisanju knjige koristili smo se domaćom i inozemnom stručnom literaturom, popularnim publikacijama, priručnicima/vodičima koje su izdale razne državne institucije, stručnim časopisima, dnevnim tiskom i Internetom.

Sadržaj

Predgovor
1. Mudrost upravljanja novcem
2. Vremenska vrijednost novca
2.1. Jednostavni kamatni račun
2.2. Složeni obračun kamata (kamate na kamate)
3. Financijsko planiranje
3.1. Izrada financijskog plana
3.2. Kućni budžet i računovodstvo
3.2.1. Kućni budžet
3.2.2. Računovodstvo
3.3. Troškovi obrazovanja
3.4. Planiranje mirovine
3.5. Osiguranje
3.5.1. Životno osiguranje
3.5.2. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje
3.5.3. Osiguranje imovine
4. Osnove bankarstva
4.1. Vrste računa
4.1.1. Transakcijski računi
4.1.2. Štedni računi
4.1.3. Financijske inovacije
4.2. Kredit
4.2.1. Kada uzeti kredit
4.2.2. Lizing
4.2.3. Kreditne kartice
4.2.4. Debitne kartice
4.3. Kako odabrati banku
5. Dug
5.1. Opasnosti zaduživanja
5.2. Mogući koraci k financijskoj slobodi
6. Nekoliko naznaka o financijskim tržištima
6.1. Tržište kapitala i novčano tržište
6.2. Devizno tržište
6.3. Što morate znati o burzi
7. Investicije
7.1. Rizik nasuprot prinosu
7.2. Diverzifikacija investicija
7.3. Investicije u financijsku imovinu
7.3.1. Dionice: Vlasnički udjeli
7.3.2. Obveznice: Financiranje budućnosti
7.3.3. Investicijski fondovi
8. Nekretnine
9. Kako pokrenuti biznis
10. Porezi
10.1. Razumijevanje/planiranje poreza
10.2. Porez na dohodak
10.3. Profesionalna pomoć
Korisne informacije