Naslovnica Rifin's news Murphyev zakon

Murphyev zakon PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 03 Studeni 2012 16:46

 

Ako postoji vjerojatnost da će se nešto loše dogodi, nemjte se iznenaditi ako dogođeno bude još lošije – označujemo kao Murphyev zakon.

Odustaje se od uvođenja poreza na nekretnine, građevine i zemljište. Jedni smatraju da je razlog odustajanja, zapravo prolonigiranje, nespremnost, nedorečenost Prijedloga zakona, dok – oporba, drugi, smatraju da su predstojeći lokalni izbori glavni razlog sadašnjeg odustajanja od donošenja zakona. Ministarstvu financija nije bilo lako priopčiti zašto se prolongira odustajanje od najavljenog zakona, pa je prilikom objave informacije o prolongiranju donošenja spomenutog zakona, kako građani ne bi bili u nedoumici, ponovljeno kako je oporezivanje nekretnina nužno i kako je privatno vlasništvo u konačnici opće društveno dobro (ili tako nekako) pa eventualno njegovo nekorištenje izaziva društveno nepotrebne troškove što svakako valja sankcionirati na način da se ista oporezuje. Tako npr. ako netko ima građevinsko zemljište i ako na istom ne gradi mora biti penaliziran – oporezivanjem. Jednako je ako imate na ugaru manju parcelu koju nitko neće uzeti u zakup.

Na žalost Ministarstva financija isti je dan obznanjeno, da li je baš moralo?, kako će se ulaskom Hrvatske u EU izmjeniti postojeći trošarinski sustav. U EU postoje pravila glede poreznih sustava koje zemlje članice moraju poštivati. Promjena trošarinskog sustava, prilagođavanje pravilima EU, je, prema tome, prije dogovorena promjena koja će se sada samo tehnički operacionalizirati. Ono što „bode oči“ našim građanima je ukidanje trošarinskih poreza na luksuzna dobra koja kupuju građani s velikim dohocima. Jedan od takvih proizvoda su i dijamanti. Ulaganje u dijamante, usput rečeno, nije nepoznato kao ulaganje u „siguran“ oblik imovine. Zlato, kao i srebro također mogu biti dobra investicija. Dovoljno se je prošetati Gradom koji je „okupiran“ mnogobrojnim otkupnim mjestima zlata o čemu sam pisao na ovim stranicama. Tako će se ukidanjem trošarina cijena dijamanata smanjiti za 30-tak% koliko iznosi trošarinski porez koji danas morate platiti ako ga želite kupiti.

Dakle, predlažem poslovnu kombinaciju, oblik imovine koji se zove stan valja zamjeniti za drugi oblik imovine koji se zove dijamant. Tako ste zahvaljujući promjenama u poreznom sustavu učinili dobar posao. Najprije nećete plaćati porez na nekretnine koji može iznositi do dva posto od njezine vrijednosti, a kupit ćete, zahvaljujući državi, jeftinije dragulje na koje ne da nećete platiti porez na imovinu, već će te ih dobiti po povoljnijoj cijeni od današnje. Sve smo to čuli na jednoj tiskovnoj konferenciji ministarstva financija. Prema tome, govorimo istinu!, imati pet stanova je bogatstvo koje valja oporezivati, a posjedovati količinu dijamanata u istoj vrijednosti nije bogatstvo. To ja zovem Murphyevim zakonom.

P.S.

Uvođenje poreza od 2% na vrijednost vikendice, uz ostale nepromjenjene uvjete, može smanjiti vrijednost odnosne imovine do 40%. Tek toliko.