Naslovnica Rifin's news Mandatar Tihomir Orešković i guverner Boris Vujčić putuju u Kitzbühel na razgovor s vjerovnicima

Mandatar Tihomir Orešković i guverner Boris Vujčić putuju u Kitzbühel na razgovor s vjerovnicima PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 13 Siječanj 2016 17:04

Nakon što sam putem dviju radio postaja podržao put madatara Oreškovićia i guvernera Vujčića dobio sam mnoštvo poruka. Kako su poruke sadržavale neka pitanja odnosno nejasnoće, ovim putem želim dati dodatno obrazoloženje.

Lijepa naša još uvijek nije formirala novu vladu. Pregovori traju a život ide svojim putem. Na žalost stanje je zabrinjavajuće čega je svijestan gospodin Orešović. Tako smo dobili prvi benefit jer nam je mandatar financijski stručnjak kojemu je sasvim jasno što znači biti dužnik koji ima inozemni dug veći od društvenog proizvoda, a javni dug gotovo na razini društvenog proizvoda. Moji proračuni pokazuju da je javni dug veći od društvenog proizvoda. Kako bi zaustavio možebitnu lavinu mandatar je povukao izvanredno snažan potez. Kao mandatar otišao je na razvogovor sa vjerovnicima u pratnji guvernera Vujčića. To je, koliko mi je poznato, po prvi put da budući premijer i guverner zajedno raspravljaju sa našim kreditorima. Usput rečeno, zajednički put znači da će se uzajamno informirati o ograničenjima koje imaju čelnici dviju razina vlasti – izvršne i monetarne.

Nema sumlje da će vjeronici sa simpatijama razgovarati sa budućim premijerom. Ovo tim više ako se ima na umu da je model rješavanja problema kredita sa švicarskim francima dočekan u međunarodnim financijskim krugovima sa negovodavnjem. Problem švicarskog franka će svakako biti spomenut u pregovorima s vjerovnicima. Kakav će biti odgovor dnašanjeg mandatara ovisi o spremnosti guvernera da povuće primjeren potez. Nema sumlje da će to gospodin Vujčić učiniti na pravi način. Iako nije relano mnogo očekivati od sastanaka koje će imati gospodin Orešković valja reći da će hrvatska vlast dobiti značajne poene. Drugim riječima, odlazak na razvogor mandatara prvi i pravi je put u pravcu poboljšanja kreditnog rejtinga. Jasno on nije dostatan ali jest bitan.

U financijskom svijetu vrlo je važno kako ćete se predstaviti financijskoj javnosti. Ugled što ga ima financijski stručnjak može znatno povećati ugled institucije koju predstavlja. Odlazak mandatara da razgovara o državnom dugu strani investitori moraju dočektati s aplauzom naprosto zato što im je dolazak mandatara snažna poruka, čitaj: garancija, kako će se voditi najveća moguća briga o mišljenjima vjerovnika. Financije, posebno kreditna tržišta, značajno ovise o psihološkim čimbenicima. To je razlog zašto podržavam put mandatara i guvernera.

Derugi je razlog što zajednički put mandatara i guvernera znači, ja bih rekao, konačno povezivanje monetarne i kreditne s fiskalnom politikom. To do sada nije bio slučaj. Vjerujem da će obojica zaključiti kako je tekući račun platne bilance odlično polazište za zajedničku politiku.

Konačno, ne najmanje važno rastući pritisak na tečaj kune ozbiljno dovodi u pitanje stabilnost tečaja. Kako stvari ne bi izmakle kontroli valjalo bi što prije formirati novu vladu kako bi mogla zajedno s HNB djelovati u pravcu smirivanja deviznog tržišta. Stiče se dojam da imperija, čitaj: bankarski sustav, uzvraća udarac. Gospoda Orešković i Vujčić bi morali odmah po dolasku poslati jasnu poruku o stavu vjerovnika, te dogovoriti s poslovnim bankama kreditnu politiku za ovu godinu. Ovo iz razloga što, po mome mišljenju, nije realno bilo što planirati ako to poslovne banke svojom kreditnom potlikom ne podrže. Uostalom to je temeljni razlog zašto godinama tražim formiranje nacionalne komercijalne banke.