Naslovnica Rifin's news Vječni Željko Turk

Vječni Željko Turk PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 18 Kolovoz 2018 10:36

Vječni Željko Turk

Zoran Vitas novinar Večernjeg lista piše: „Pun inbox ovaj autor ima pritužbi na rad zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka. Pa sumnjive zemljište transakcije, pa svojedobno voda skuplja od zagrebačke, pa naplata parkiranja, pa gradnja šetnice, pa Novi dvori, pa ovo pa ono. A hitne nigdje. Tako je to u državi Hrvatskoj.“

Neki smo dan vidjeli kako, usprkos zakonima, neke jedinice lokalne uprave i samouprave u Međimurskoj županiji i Primoštenu lokalna vlast brine o svojim građanima. U istim uvjetima neki mogu a neki ne mogu. Kako je to moguće?

Odgovor je jednostavan. U jednom broju jedinica lokalne uprave i samouprave lokalna vlast funkcionira na način da brine o količini i kvaliteti javnih dobara koji su na raspolaganju njihovim građanima. Ništa se ne prepušta slučaju jer su svjesni da samo na taj način mogu odgovoriti izazovima koji stoje pred njima. Tako neki lokalni čelnici javno iznose probleme ali i rješenja usprkos svoj birokraciji i zabrinjavajućem stanju u Lijepoj našoj.

Gradovi spavaonice, kao što je Zaprešić, političku vlast brinu oni koji su zaposleni u samoj jedinici lokalne samouprave. Tih nema mnogo; posebice ako se ima u vidu da je gospodarstvo potpuno zanemareno. Tako se je u Zaprešiću, po riječima gradonačelnika Željka Turka, broj građana multiplicirao, ali ne i broj radnih mjesta. Mali je broj privatnih poduzetnika koji su poslovno aktivni u Zaprešiću. Proizvodni sustavi iz bivšeg sustava ne funkcioniraju, a novih nema. Čemu se brinuti za otvaranjem novih radnih mjesta kada je grad Zagreb tako blizu! Posljedica je jasna: građani spavaju u Zaprešiću a žive u Zagrebu. Tako svoje probleme vezuju uz Zagreb pa im je svejedno što se zbiva na razini lokalne vlasti. Kada se dogodi tragedija tada se na trenutak osvijeste da bi odmah potom fatalistički odustali od svojih prava na lokalnoj razini.

Umjesto da brinu zašto plaćaju poreze gradu Zaprešiću, oni šutnjom podržavaju postojeću politiku u gradu Zaprešiću. Nije to od jučer. To traje godinama.

Članovi gradskog vijeća uglavnom podržavaju višegodišnju vlast iste stranke i uglavnom istih ljudi. Tako ja tebi ti meni. Umjesto toga trebalo bi javno priupitati gospodina gradonačelnika Željka Turka zbog čega se donose godišnji proračuni Grada koji ignoriraju potrebe građana. Što je s učinkovitošću upotrebe raspoloživih sredstava. Ovo tim više što je gospodin gradonačelnik diplomirani ekonomist i, kako sam kaže, ima velikog iskustava u svome poslu. Istina, gospodin gradonačelnik kaže da je i političar pa mi nije jasno da li je kvalifikat političar, za gospodina Željka Turka, nešto dobro ili nešto loše.

Da postoji oporba, što razlikujem od političara u oporbi, zahtijevala bi da se precizno analiziraju gradski proračuni u zadnjih, recimo, pet godina kako u funkciji vremena tako i komparativno s usporedivim gradovima. Takva bi analiza jasno pokazala u kojoj je mjeri politika gradonačelnika Željka Turka u funkciji blagostanja građana a u kojoj mjeri je suprotna njihovim interesima.

Na primjer. Kako je moguće da se u raspoloživim sredstva grada Zaprešića nije našlo sredstava da se unaprijedi zdravstvena skrb građana Zaprešića. Potreba za unaprjeđenjem hitne zdravstvene skrbi vidljiv je iz „aviona“. Činjenica da tijekom tjedna najveći broj zaposlenih radi u Zagrebu, jasno ukazuje da u vrijeme kada oni nisu na svojim radnim mjestima borave u Zaprešiću. Pa je jasno da najveću potrebu za hitnom zdravstvenom zaštitom imaju upravo u neradne dane, odnosno kada su godišnji odmori. Radni ljudi koji rade za crkavicu teško da si mogu osigurati sve skuplje ljetovanje. Prisiljeni su da u mjestu prebivališta provode svoje godišnje odmore. Ovo nije nikakva pamet. Naprosto je zdravo razumsko razmišljanje. Zato bi bilo dobro da gospodin gradonačelnik članovima Gradskog vijeća grada Zaprešića podnese izvješće koje je konkretne mjere poduzeo kako bi građani Zaprešića bili zaštićeni u tim kritičnim danima.

„Zaprešić kao slučaj“ jasno pokazuje kako gospodin gradonačelnik ima svoju i samo njemu jasnu politiku. Kao nedodirljiva osoba može činiti što želi. Građani grada Zaprešića šute, politika ima u vidu njegovu poziciju, a obnašatelji vlasti ne žele vidjeti. „Tako je to u državi Hravtkoj“ kao što reče naprijed citirani novinar Večernjeg lista.