Naslovnica Rifin's news U kakvoj mi to zemlji živimo?

U kakvoj mi to zemlji živimo? PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 23 Siječanj 2019 19:05

U kakvoj mi to zemlji živimo?

Tjednik „Nacional“ svojim napisom, potkrijepljeno montiranim slikama,  uzburkao je političku scenu. Tako u Lijepoj našoj, po izjavi ministra Tolušića, banda, kako ih on naziva, želi zaustaviti borbu protiv korupcije koju ministar istjeruje iz Ministarstva. Ministrica Divjak izjavljuje kako je bitno „vratiti povjerenje građana“. U istom danu gradonačelnik Turk saopćava predsjednici RH kako je prosperitetni Zaprešić, pored ostalog, omogućuje građanima visokoškolsko obrazovanje. Kako je nastala Škola i koji su problemi, jasno, nije spomenuo.

Osnovni smisao zakonodavnog okvira je da građani znaju što jest a što nije prihvatljivo zakonito. Treba li podsjetiti da je Sabor mjesto gdje se donose zakoni koje moramo poštivati. Političari, od uspostave Lijepe naše, dozvoljavaju si da rade mnoge stvari koje je teško dovesti u vezu s pozitivnim zakonskim propisima. O moralnim i etičkim standardima neću govoriti. Tako dijelimo građane na građane prvog reda koji mogu što hoće. Pod što hoće valja ubrojiti i svjesne nezakonite činidbe. Građani drugog reda poštuju zakonodavni okvir. Međutim, kada građani drugog reda traže od svoje države da ih zaštiti jer ih ugrožavaju građani prvog reda započinje Sizifov posao. Tako se u Lijepoj našoj događaju stvari za koje bi u demokratskim zemljama pljuštale ostavke, optužnice, presude …

Konkretni primjer „Zaprešić kao slučaj“ pokazuje kako se više od 10 godina Rifin bori kako bi mu se vratila vlasnička prava u Školi u Zaprešiću. Današnje izjave ministrice Divjak, premjera Plenkovića i gradonačelnika Turka pokazuju kako se baš ništa neće promijeniti u pogledu suprotstavljanja nezakonitim radnjama poglavito kada se radi o sudbinama građana drugog reda. Rifin je o nezakonitom radu škole obavijestio tijekom proteklog razdoblja više od tisuću dužnosnika. Rezultat je nula. Upravo ta nula je dodatna snaga koja pokreće Rifin da ustraje na putu traženja i dobijanja zakonske zaštite svojih ustavnih prava. Upravo pišem knjigu, koju sam  najavio, koja će na primjeru „Zaprešić kao slučaj“ pokazati što znače zakoni i njihova pirmjena u slučaju kada građani prvog reda iste prekrše. Neće Rifin govoriti govorit će dokumenti. Tako će u knjizi biti navedena imena i prezimena sudionika ovog tragičnog procesa. Dakle, pored premijera, kojem je pisano u više navrata, predsjedništva HDZ, ministara znanosti, sudova i sudaca, te ostalih institucija koje sada neću zbog zakonskih ograničenja spominjati ni nakon deset godina problem nije riješen. Moram reći, da sam vjerovao premijeru Plenkoviću i ministrici Divjak. Plenkoviću zato jer je njegova retorika na početku davala nadu da će se stvari mijenjati i da će Lijepa naša postati država kakvu građani žele, a ministrici Divjak jer je, kao što sam saznao, vrijedan znanstveni radnik koja će, suglasno demokratskim standardima, inzistirati na poštivanju zakonodavnog okvira i vratiti dostojanstvo znanosti i znanju općenito. Bio sam u zabludi u jednom i drugom slučaju.

Gospodin gradonačelnik grada Zaprešića, scenarist i glavni izvođač cjelokupnog slučaja „Zaprešić kao slučaj“, ignorira mnogobrojne inicijative Rifina pa ga ovom prilikom ostavljam u blaženstvu koji se zove Škola.

Zainteresirani mogu na ovim stranicama u dijelu „Zaprešić kao slučaj“ naći velik dio korespondencije koju je tijekom proteklih deset godina vodio Rifin. Oni uporniji naći će navedena imena i originalne dokumente koji govore različito od onog što javno izjavljuju. To je ujedno i moj komentar na zabrinutost političara je se šire neistine.

Poštovani Premijeru, jednom kada stvari izmaknu kontroli nastaje kaos.

Poštovana Ministrice, jednom kad odustanete od principa izgubili ste sebe, a znanstveni rad se svodi na reciliranje.

Poštovani suci, suditi mimo zakona je protuzakonito da ne spominjem Fausta.

Poštovani političari, pravi političar je javno dobro i u službi svojih građana što znači da svojim naporima i osobnim primjerom pokazuju kako se gradi bolje društvo od  onog kad ste postali javni djelatnici. Političari su dio povijesti svake zemlje. Jedni se pamte po dobrom što zahvalni građani ne zaboravljaju, a drugi …..

Dragi Zaprešćani, hvala vam što me podržavate, Rifin nastavlja u ostvarivanju svojih ustavom zagarantiranih prava. Kad neće biti moguće u Lijepoj našoj idemo u svijet.