Naslovnica Rifin's news Balkanski virus

Balkanski virus PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 17:44

Balkanski virus

Transformacija iz tzv. samoupravnog socijalizma u restaurirani kapitalizam  nije naškodio već ojačao boljševički balkanski virus. Bio sam za ulazak u EU, usprkos nerazvijenosti i nedovoljne pripremljenosti hrvatskog gospodarstva, zbog vjere, koja je uvijek osobno određenje, kako će pregovori, uz nužno prilagođavanje, redefinirati Lijepu našu kao modernu i demokratsku državu. Gospođa sutkinja Mirela Crnjak je dokaz kako se Lijepa naša  gubi i nestaje u bespućima balkanskog virusa.

 

Sudstvo, pa samim time i suci, predstavljaju „osigurač“ koji osiguravaju provedbu zakonskog okvira svake zemlje. Sudski sustav svake zemlje jedan je od temeljnih stupova njezinog integriteta i integriteta svakog njezinog člana.

U Starom zavjetu dio židovske povijesti obilježen je sucima koji su  imali zadatak suditi po Božjim zakonima i tako sačuvati židovski narod od ugroza svake vrste, bez obzira da li one nastaju među njima ili dolaze iz okruženja. Bilo je problema i skretanja, svačeg je bilo, ali židovski je narod opstao i zauzima ugledno mjesto u svjetskom sustavu mjereći bilo kojim parametrom.

U svim vremenima suci su s pravom bili zaštićeni kako bi mogli učinkovito obavljati svoju dužnost – suditi po zakonu. Iz povijesti znamo da su ih u jednom vremenu pratili vojnici čiji je zadatak bio obrana  suca zbog presude koju su iz različitih pobuda neki osporavali. Od samovoljnih propisa  vladara, parlament preuzima vlast i tako postaje zakonodavac s ciljem da se građani dovedu u ravnopravni položaj. Ravnopravnost pred zakonom predstavlja u demokratskom svijetu davno usvojen standard. U Lijepoj našoj imamo građane koji su zakon po sebi i građane koji se boje, s pravom, za svoj opstanak. To i takvo strukturiranje društva u najboljoj je tradiciji boljševizma.  „Slučaj Zaprešić“ u kojem glavnu ulogu ima gospodin gradonačelnik Turk poznat je široj javnosti. Mojim osobnim angažmanom upoznati su relevantne institucije uključivo Sabor. Gospodin Turk može raditi što hoće, gdje hoće, kad hoće. Uvijek sam tvrdio kako je gospodin Turk dio šireg konteksta. Gospođa sutkinja Mirela Crnjak je potvrdila moje crne slutnje. Kaže:  „Tada sam preko odvjetnika dobila ponudu da povučem optužne prijedloge, a da će on stati s maltretiranjem. Na to sam zbog zdravlja pristala, a vidjela sam da sustav opstruira žrtvu, a štiti počinitelja.“ Pa nastavlja: „Bojim se za život sebe i svoje djece“. Pazite dragi čitatelju nije to izjavio bilo tko. To je izjavila sutkinja koja ima mandat da osigurava, sukladno zakonu, pravdu u Lijepoj našoj. Kakva je to zemlja u kojoj se sudac boji za svoj život. Gospođa Mirela Crnjak da bi se zaštitila i ostala živa (sic!) piše predsjedniku Vrhovnog suda, Glavnom državnom odvjetniku, Državnom sudbenom vijeću, Državnom odvjetničkom vijeću, Županijskom sudu u Velikoj Gorici, o kojem će više biti riječi u knjizi koju pišem, Ministarstvu pravosuđa te SOA-i. Drugim riječima, sutkinja Mirela Crnjak ne vjeruje u državu u kojoj vrši tako značajnu funkciju kao što je to provoditi zakone. Tragična smo mi zemlja i nastavimo li tako postajemo zemlja bez budućnosti.

Dakle, Hrvatska je punopravna članica EU. Kako je moguće da u zemlji koja je punopravna članica EU građani nemaju pravo na sigurnost. Zapravo pitanje je kakva smo mi to zemlja u kojoj su moguće samovolje koje ugrožavaju život javne osobe što svako navedena sutkinja jest.

To i takvo stanje nazivam Balkanski virus. Opak je to virus. Nemojmo zaboraviti da je na „brdovitom Balkanu“ puklo Rimsko carstvo, razjedinilo se Kršćanstvo. Opako je ovo područje. Finska je pokazala da je stekla imunitet od opake bolesti zvane boljševizam što je pokazala upravo podnesenom ostavkom predsjednika finske Vlade. To u Lijepoj našoj ne dolazi u obzir. Naši političari su privatno dobro na javnim funkcijama kako to lijepo pokazuje predsjednik SDP-a gospodin Davor Bernadić koji raspravlja o potrebitoj ostavci ministrice Gabriele Žalac a šutke prelazi preko slučaja Mirele Crnjak.

Draga moja oporbo ili što već jesi,

postoje mnoga pitanja o kojima je moguće imati različita mišljenja. Međutim, pitanja ljudskih sloboda o kojima oporba toliko priča, danas šuti kada je riječ o javnoj djelatnici o čijem radu ovisi primjena zakona koje donosite upravo vi gospodo članovi hrvatskog Sabora. Gospodo nemate pravo šutjeti. Vaša šutnja se može jedino protumačiti kao iskaz podrške, ove i ovakve politike, onima koji ugrožavaju život gospođe sutkinje Mirele Crnjak. Rasprave o pitanjima tko će biti na vlasti vaše su igre koje mogu donijeti samo zlo hrvatskim građanima.

Ipak, vjerujem da će ostale institucije kojima se je obratila gospođa Mirela Crnjak reagirati na zakonit način i tako zaštititi rad i zalaganje gospođe Mirele Crnjak u provedbi zakona usprkos onima koji ju u tome žele spriječiti.

Ostalo je priča bez sadržava i poziv mladima da u još većem broju napuste ovu amorfnu i sve besmisleniju državu. Snaga svake zemlje se ogleda u blagostanju, u koje svakako valja uključiti sigurnost, njezinih građana.