Naslovnica Rifin's news Izbori - prvi put

Izbori - prvi put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 26 Ožujak 2019 17:07

Izbori – prvi put

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je danas, 26. ožujka 2019. godine, raspisala izbore za Europski parlament. Kreće kampanja za dvanaest mjesta u Europskom parlamentu. To su zapravo najvažniji izbori u Lijepoj našoj. Daleko su značajniji po budućnost Lijepe naše od domaćih parlamentarnih izbora. Čini mi se da osim premijera Andrea Plenkovića ostali lideri ni približno nisu valorizirali značaj ovih europskih izbora.

Hrvatska je ulaskom u EU 1. srpnja 2013. godine postala punopravna članica EU. Tim je činom dio svog suvereniteta Hrvatska prenijela u Bruxelles. Izvršna, sudska, zakonodavna i monetarna vlast je danas bitno drugačija, manja, nego što je ona to bila prije ulaska u EU. Tu i takvu promjenu nazivam transformacijom iz nacionalne u tržišnu državu. Postoji znatan broj zemalja čiji lideri nastoje sačuvati nacionalni identitet u okviru EU. To neće ići. Postoje samo dva rješenja. Jedno je da se ovaj sustav EU napusti jer će nacionalni pristup odrediti pravila ponašanja što će realno vratiti EU u neka prijašnja vremena. Drugo je rješenje da će se nastaviti rastakanje nacionalne države. Općenito imamo kontrarevoluciju u Velikoj Britaniji koja se želi vratiti nacionalnom suverenitetu. Što će se dogoditi u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU značajno će odrediti budućnost EU. Stoga je razumljivo kako pojedine vodeće članice EU daju vremena Velikoj Britaniji da razmisli i da sama „popije čašu žuči“ koju je sama spravila raspisivajući referendum. Mađarska je glasna kada je riječ o očuvanju nacionalnog suvereniteta. Nije jedina. Naš premijer Plenković podržava EU i nastoji pozicionirati Lijepu našu iznad mjesta koji joj objektivno pripada. Drugi političari samo da bi kritizirali postojeću vlast kritiziraju Plenkovićevu vladu bez ozbiljnije argumentacije. Postoje jedan broj političara koji su na crti premijera Orbana i zahtijevaju od vladajućih da se suprotstave nalozima iz Bruxellesa. Zaboravljaju da smo voljno potpisali pravila igre koja moramo poštivati. U pravu su kad spominju promjenu zakona o referendumu samo kako bi referendum uspio. Sada ostaje da poštujemo „pravila igre“. Ukoliko nam to ne odgovara možemo pokrenuti Hrexit.

Koliko su važni ovi izbori pokazuje donošenje zakona po kojem se gotovo utrostručuje iznos sredstava namijenjeni kampanji. Osporavanje povećanje sredstava osim što je igra za javnost pokazuje svu slabost oporbe. Ovo se posebno odnosi na SDP. SDP očito ima ozbiljnih problema. Njegov uspjeh na izborima, ukoliko ga bude, temeljit će se na jakim „igračima“ a nikako na prepoznatljivosti njegovog programa glede planirane aktivnosti u Europskom parlamentu.

Premijer Plenković je odlučio, ispravno, dobiti izbore jer će mu to pojačati njegovu poziciju lidera koju uporno kreira. Međutim, tu ima problema o čemu ću pisati drugi put. Za sada toliko.

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn