Naslovnica Rifin's news Izbori - drugi put

Izbori - drugi put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 29 Ožujak 2019 18:29

Izbori – drugi put

Oponenti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, s desne političke strane, tvrde kako njegova politika ima jasan cilj – poraziti pristalice nacionalnog suvereniteta. S ljevice se nastavlja priča kako predstojeće izbore predsjednik Vlade koristi da bi se afirmirao na europskoj političkoj sceni.

Hrvatsku je u EU „uvela“ koalicijska Vlada premijera Zorana Milanovića. Sjećamo se kako se je mijenjao zakon  o referendumu kako bi isti prošao. Mali odaziv i neuvjerljiva većina je pokazala da hrvatski građani zapravo nisu bili dovoljno upoznati, pa samim time, nisu mogli izraziti svoje mišljenje. To neznanje se je održalo do dana današnjeg. Najgore je u cijeloj priči što su za postojeće stanje krivi političari svih boja. Oni koji zagovaraju članstvo u EU tvrde, često neargumentirano, kako smo ulaskom u EU ostvarili mnoge koristi samo to još građani nisu osjetili. Drugim riječima, građani su „ovce“ koje nisu u stanju vidjeti promjene, pa su im pristalice EU ti koji će im to objasniti.

Na drugoj strani protivnici postojećih kretanja u EU kazuju kako Hrvatska gubi suverenitet članstvom u EU. Zaboravljaju građanima reći kako smo svjesno potpisali pristupnicu EU i da nas nije baš nitko na to silio. Sjećamo se kako je Vlada premijera Milanovića pripisala sebi u zasluge što se je punopravno članstvo ostvarilo za vrijeme njihove Vlade. Tadašnja oporba je s pravom protestirala jer je premijerka Jadranka Kosor znatno ubrzala proces pristupanja Hrvatske EU. To su činjenice.

Hrvatima su uvijek potrebni vanjski neprijatelji. Ako su vanjski neprijatelji krivi za probleme u Lijepoj našoj tada oporba ima dovoljno „municije“ s kojom će pucati po stranci na vlasti. Upravo to čini SDP koji ni sam ne zna gdje je i zašto je tamo gdje je. Svaki događaj „etiketira“ što polako sliči na onu francusku priču kada je čoban tražio pomoć jer ga je napao vuk. Kad su mu seljani došli pomoći on im je kazao kako se je šalio. Jednog dana je došao vuk, a seljani njegov poziv da mu pomognu su shvatili  kao šalu. Upravo tako SDP kritizira Vladu premijera Plenkovića na koju su se građani navikli pa više ne razlikuju što je šala a što istina. Mnoge je propuste učinila Vlada premijera Plenkovića i nema nikakvog razloga za zadovoljstvo. Ne daj bože da turistička sezona podbaci, ali već njezino usporavanje, što se najavljuje od strane Ministra turizma, pokazat će „carevo novo ruho“. Drugim riječima, stanje u Lijepoj našoj moglo bi izgledati kao „Voćka poslije kiše“. Kruta zbilja srušit će bajku.

Na ovim stranicama i u mojim knjigama objasnio sam kako svjedočimo transformaciju nacionalne u tržišnu državu. Napisao sam kako je to neumitan proces koji je još Karl Marx ispravno naznačio. Nadalje, kazao sam da je Brexit i politika predsjednika Trumpa zapravo, gledajući s aspekta povijesne nužnosti, reakcionaran čin. Rastakanje nacionalne države je činjenica koju nikakva halabuka neće zaustaviti. Međutim, istražujemo objektivne zakonitosti kako bi proveli proces nužne transformacije i nacionalne u tržišnu državu na najbolji mogući način. U tom sam smislu naveo primjere kao što su to Njemačka, kao vodeća članica EU, i Švicarsku kao zemlju uzor koja nije članica EU, ali je prihvatila na sebi svojstven način zakonodavni okvir EU. U Hrvatskoj ništa od navedenog. Mi i dalje čekamo da nam netko da sredstva pa sve više postajemo prosjaci. To nije bila zamisao arhitekata EU. Zamisao EU se svodi na slobodu svakog građanina EU u kojem će njegovo blagostanje rasti. Uzmimo primjer nedostižne nam Slovenije. Njezini su rezultati impresivni. Raste standard građana, imaju visoki kreditni rejting, ostvaruje suficit robne razmjene s inozemstvom, povećava se broj stanovnika. Jednom riječju postaju nam nedostižni uzor.

Osobno sam se izjasnio za punopravno članstvo u EU. Znao sam da je razina nerazvijenosti glavni ograničavajući čimbenik. Međutim, niska razina razvijenosti manje me je zabrinjavala u odnosu na stanje svijesti i sloboda kakvi vladaju u Lijepoj našoj. Kratko rečeno očekivao sam, krivo, kako će ulazak u EU raskrstiti s balkanskim mentalitetom. Baš onako kako to priliči srednje europskoj zemlji. Gadno sam se prevario. Mi smo ostali balkanci i to je najveća oporba premijeru Plenkoviću. Balkanski mentalitet ne treba tražiti van HDZ-a već upravo u svome predsjedništvu HDZ-a. Samodržac grada Zaprešića gospodin Turk je gradonačelnik i član predsjedništva HDZ-a. Preko deset godina provodi nezakonite radnje i nikom ništa. Pisao sam premijeru Plenkoviću u funkciji premijera i predsjednika HDZ-a. Do dana današnjeg ne samo da nije ništa učinio. Gospodin Premijer nije smatrao da je europski uljudno odgovoriti na moje pismo. To je nedopustivo, pa to i takvo njegovo ponašanje baca tamnu sjenu na njegove izjave i zalaganje kako bi objasnio građanima kako je dobro što smo punopravna članica EU.

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn