Naslovnica Rifin's news (Ne)očekivani rezultati izbora

(Ne)očekivani rezultati izbora PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 28 Svibanj 2019 22:27

(Ne)očekivani rezultati izbora

Očekivano mala izlaznost dala je neočekivane rezultate. Nešto više od tisuću glasova nedostajalo je vladajućoj stranci da ostvari planirani rezultat. Bingo je dobio SDP. Preostala četiri mjesta dijele ostale liste. Pobjednici su Ruža Tomašić i Mislav Kolakušić. Pitanje svih pitanja je da li se radi o tektonskim promjenama ili je riječ o ekscesu. Dio odgovora dobit ćemo na slijedećim predsjedničkim izborima.

Vlada premijera Plenkovića je morala biti zabrinuta jer su „propala“ dva referenduma. Inicijativu je pokrenula konzervativna strana biračkog tijela. Potpisi za referendum „67 je previše“ dodatno su dramatizirali stanje na političkoj sceni. Tome je znatno pridonijela „promidžba“ mirovinske reforme o kojoj sam pisao na ovim stranicama. Afere kao što je samovolja gradonačelnika grada Zaprešića i članova vlade dio su iste priče. Skretanje prema centru nisu prihvatili HDZ-ovi birači pa je gospodin Brkić u pravu kad kaže kako se stranka mora vratiti svome narodu. Prema tome, rezultati izbora pokazuju kako je tek nešto više od broja članova HDZ-a podržalo politiku HDZ-a. Drugim riječima, promjena političkog smjera od strane gospodina Plenkovića trebala je povećati podršku te i takve politike u gradovima i, očekivano, smanjiti na ruralnim područjima. Građani nisu honorirali politiku gospodina Plenkovića, a ruralni su krajevi „kaznili“ promjenu politike. U nekim gradovima kao što je to grad Zaprešić, koji je nedjeljiv dio grada Zagreba, rezultati su više nego porazni. Brojke kazuju kako je gospodin Željko Turk u izborima u 2014. godini ostvario dobar rezultat jer je dobio gotovo 38% glasova što je bilo daleko više nego što je ostvario SDP (27%). Na ovim izborima SDP je podržalo gotovo 22% građana, dok je HDZ podržalo tek nešto manje od 18%. Tako je samovolja i otklon od naroda, kako bi rekao gospodin Brkić, došao na naplatu. Za očekivati je da će gospodin Željko Turk shvatiti poruku koju su mu poslali građani Zaprešića. Ono što zabrinjava jest činjenica da je gospodin Plenković poduzeo sve moguće radnje kako bi uspio. Zašto ga gospodin Željko Turk nije podržao morat će odgovoriti gospodinu Plenkoviću koji ga ustrajno štiti u njegovom samovoljnom ponašanju kao što je to moguće identificirati na ovim stranicama – „Zaprešić kao slučaj“.

Skretanje prema centru otvorilo je političarima desne orijentacije nove mogućnosti. Za razliku od prethodnih politika HDZ-a koje su sustavno „blokirale“ desnu stranu biračkog tijela, današnja politika otvara nove mogućnosti jer je bar dvadesetak posto članova HDZ-a glasalo za „nekog drugog“ ili propustilo svoju građansku obvezu da se izjasne.

Ruža Tomašić je u ovim kao i u prethodnim izborima glavna zvijezda. U oba slučaja ostvarila je najveći broj preferencijalnih glasova. Postavlja se pitanje kako bi rezultati izgledali da su gospođe Ruža Tomašić i Marijana Petir bile na slisti HDZ-a. Radi se o sto tisuća preferencijalnih glasova! Njihovi rezultati moraju zabrinjavati gospodina Plenkovića.

Ipak, najbolji rezultat ostvarila je lista Mislava Kolakušića. Gospodin Kolakušić je u svom istupu, od javnosti nestrpljivo očekivan, jasno kazao kako je njegov rezultat početak priče. Po mnogo čemu se retorika gospodina Kolakušića razlikuje od uobičajene retorike. Njegovo polazište je u dijagnozi stanja Lijepe naše. Nije gubio vrijeme kako bi ukazivao na probleme koji su brojni. On je iskoristio pažnju javnosti kako bi je obavijestio da ne misli stati. Što više javno je objavio kako će se kandidirati na predsjedničkim izborima. On je vrlo rezolutan. Jasno je kazao kako u predsjedničkim izborima očekuje podršku u prvom krugu od najmanje često tisuća glasova. Ni tu neće stati već traži od hrvatskih građana „76 ruku u Saboru“ kako bi mogao provesti reforme koje smatra nužnim kako bi Lijepa naša postala uređena država. Iskaz gospodina Kolakušića je precizan i jasan.

SDP je postigao rezultat u koji ni sam nije vjerovao. Međutim, kad se ima u vidu da na lijevoj strani nije imao značajnih konkurenata, rezultat nije tako bajan. Izuzmu li se preferencijalni glasovi gospođe Biljane Borzan i gospodina Tonina Picule ostvareni rezultat ne pokazuje da se je pogled građana Lijepe naše značajnije poboljšao glede politike SDP-a. to se najbolje vidi po broju glasova trećeg i četvrtog na rang listi. U svakom slučaju SDP je dobio predah, ali ako ne redefinira svoju politiku i njezin izričaj imat će probleme. Vjerojatna bi kandidatura gospodina Zorana Milanovića moglai stabilizirati stanje u SDP-u, ali to neće biti dosta kako bi se osvojili parlamentarni izbori.

Najveći gubitnik na izborima je Most. Iako mu je nedostajalo „tako malo“ da osvoji mandat zapravo nedostajalo mu je jako puno. Predizborna retorika bila je tek nastavak njihove retorike u Saboru. Suprotstavljanje vladajućoj stranci je dio priče, ali nije cijela priča. Po mome mišljenju, valjalo je značajnije identificirati ciljeve za koje se zalažu na razini EU i iste povezati u njihovoj operacionalizaciji na domaćem terenu. Tako su u dobroj namjeri ukazivali kako stvari valja mijenjati, međutim njihov iskaz biračima nije bio uvjerljiv. Morat će poraditi na preispitivanju svoje političke retorike jer moraju biti svjesni da je teško dobiti povjerenje birača ali ga je lako izgubiti.

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn