Naslovnica Rifin's news Hrvatski sabor

Hrvatski sabor PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 20 Ožujak 2020 09:53

Hrvatski sabor

Jučer je izglasan paket mjera koji je predložila vlada Andreja Plenkovića. Paket mjera pokazuje svu bezidejnost i nemoć Vlade. Zapravo nema analize ni dijagnoze krize pa su, prema tome, mjere demonstracijskog karaktera koje neće dati rezultate. Svjetla točka je guverner Boris Vujčić koji je poduzeo prave mjere u pravo vrijeme.

Kriza izazvana korona virusom, slikovito rečeno, predstavlja oluju koja je naglo i brutalno zahvatila Hrvatsku. Kišobran nije nikakvo sredstvo koje će nas zaštititi. Potrebna je kabanica koja će umanjiti olujne učinke. Kabanica u slučaju ove i ovakve krize predstavlja zamrzavanje porezne obveze poreznih obveznika u vrijeme izvanrednih mjera. Porezna obveza ima smisla i opravdanje samo ako porezni obveznik ima poreznog kapaciteta. Ukoliko nema poreznog kapaciteta tada je svako oporezivanje pljačka poreznog obveznika. To je logično razmišljanje koje je moguće na mnoge načine obrazložiti kao što sam to učinio u radu dostupnom na ovim stranicama – Ekonomski pristup oporezivanju, PDV porez budućnosti.

To neće biti dovoljno. Tržite ne funkcionira. Opskrbni kanali ne funkcioniraju pa se rješenje nudi samo od sebe. Država mora proizvedenu robu privremeno kupiti kako bi gospodarstvo nastavilo raditi. Kupnja od strane države i plaćanje je nužno kako bi se „supstituiralo“ tržište koje ne funkcionira zbog korona virusa. Poslovne banke temeljem realne robe kreditiraju državu koja tako dobivena sredstva upućuje proizvođaču. Radi se o monetizaciji temeljena na realnim dobrima.

Javna potrošnja će se povećati jer država mora osigurati veću količinu javnih dobara građanima, s jedne strane, i, s druge strane, povećati transfere ugroženom stanovništvu.

U ovoj i ovakvoj krizi nije bitna visina proračunskog deficita. Uravnoteženi proračun bi bio pokazatelj gluposti i nerazumijevanja pravog stanja krize. Ne učinimo li ništa proračunski deficit neće biti manji od 5% BDP-a. Učinimo li puno bit će desetak i više posto što će se brzo amortizirati po završetku krize ako i samo ako ne zaustavimo gospodarsku aktivnost. Ako zaustavimo gospodarstvo tada nam ni proračunski suficit neće omogućiti bolju budućnost.