Naslovnica Rifin's news Mate Mati (ka)

Mate Mati (ka) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 30 Travanj 2020 17:22

Mate Mati (ka)

Dva plus dva su četiri. Četiri minus dva su dva. Dva puta dva su četiri. Četiri podijeljeno s dva su dva. U svijetu je to svima jasno. U Hrvatskoj ne samo da nije jasno već postoje dokazi kako je to krivo.

Današnja sjednica Vlade je obznanila kako će se BDP u ovoj godini smanjiti za 9,4% a proračunski će deficit biti veći od 6%. To je dramatična razlika u odnosu na moju procjenu.

Svjetske institucije predviđaju dramatičan pad gospodarske aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Za Hrvatsku su procjene početkom travnja dodatno upozoravajuće. Predviđa se pad BDP-a od 9%. Početkom ožujka predviđao se pad nešto iznad 6%. U ovu je godinu hrvatska Vlada predvidjela rast od 2,7%. Nije prošla trećina godine a očekivanja su promijenjena za čitavih 12,1%.

Moje su procjene kako će se gospodarska aktivnost smanjiti za gotovo dvadeset posto. Zapravo očekujem veći pad od dvadeset posto. Turizam koji participira u BDP-u s petinom predviđa smanjenje aktivnosti za 65 – 90%. To znači da ćemo smanjiti gospodarsku aktivnost, samo zbog turizma, najmanje za 13%. To je daleko više od 9,4% koliko predviđa Vlada. Nadalje, Njemačka previđa pad od najmanje 6% BDP-a. Zar je moguće da će hrvatsko gospodarstvo biti učinkovitije od njemačkog? Jasno da nije i neće biti. Mišljenja sam da nije moguće ostvariti razinu njemačke učinkovitosti što znači da će se BDP smanjiti za više od 6%. Sve u svemu nema argumenata, osim predizbornih, kako će smanjenje gospodarske aktivnosti biti manje od dvadeset posto. To nas dovodi u sasvim drugu poziciju u odnosu na vladine ocjene. Ako padne gospodarska aktivnost za dvadeset posto nje realno očekivati proračunski deficit od samo 6,8% BDP-a. Pad će biti drastičniji. Prema tome, priča je kako će javni dug iznositi manje od 90% BDP-a. Javni dug će iznositi iznad 100% BDP-a. Tim više što izravne i neizravne poreze neće u ovoj godini plaćati inozemni turisti. Da je tome tako Vlada nam govori kako će izvoz roba pasti zacijelih 30% a uvoz za 25%. Nema niti riječi koliki će biti  saldo platne bilance. Ja sam u svojim napisima kazao kako će deficit platne bilance iznositi najmanje 4 milijarde eura što je dramatično potonuće imamo li u vidu da smo u prošloj godini ostvarili suficit od 1,5 milijardi eura. Kratko rečeno naša se matematika od one koja je u upotrebi diljem svijeta bitno razlikuje. Mislio sam da smo postali dio Europe ali sad mi je jasno da smo ostali na „brdovitom Balkanu“.

Kako bi pokazali svoju posebnost Vlada predviđa povećanje gospodarske aktivnosti u slijedećoj godini od 6,1%. To je razlika od 15,5%. Bilo bi uvjerljivije da je recimo povećanje od 25%. 30% bi zvučalo još bolje.