Naslovnica Rifin's news Lokalni izbori - drugi put

Lokalni izbori - drugi put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 10 Ožujak 2021 16:43

Lokalni izbori – drugi put

Našem premijeru Andreju Plenkoviću nije lako. Postaje sve usamljeniji. Poduzetnici traže dio „kolača“ kojeg je premijer Plenković uspio iskamčiti, dobiti, u Bruxellesu. Računica je jasna što više dade poduzetnicima manje će moći sam dijeliti lokalnoj upravi i samoupravi. Raste broj nezadovoljnih članova s politikom stranke. Čelnici lokalne uprave i samouprave napuštaju stranku i tražit će povjerenje građana kao nezavisni kandidati.

Lokalni izbori se razlikuju od parlamentarnih izbora. Dok na razini zemlje dominiraju ideološka pitanja, na razini lokalne uprave i samouprave dominiraju „lokalna“ pitanja koja su sastavni dio svakodnevnice. Kako stvari stoje tako je bilo do ovih izbora. Postojeće ponašanje dijela HDZ-ovih dužnosnika pokazuje kako ideološka pitanja, kada nastupe dramatična skretanja, nadilaze lokalne probleme. Drugim riječima, ukoliko su zadovoljena temeljna ideološka pitanja tada lokalni problemi predstavljaju temeljni izazov predizborne kampanje. Očito je HDZ, po mišljenju nezadovoljnih čelnika, odustao od ideološke orijentacije koja ga karakterizira što bi, prema tome, moglo predstavljati „crvenu“ krpu biračima koji će mu „okrenuti leđa“.

Da stvar bude gora Domovinski pokret je uspostavio temeljnu mrežu pa postaje, za razliku od parlamentarnih izbora, ozbiljan takmac koji bi mogao dodatno smanjiti broj glasova stranci na vlasti. Da je tome tako svjedočimo rastuću nervozu pojedinih stranačkih dužnosnika. Centar nezadovoljstva je u Slavoniji što signalizira nezadovoljnim članovima da bi mogli izgubiti povjerenje građana. Ni Dalmacija nije više tako tvrdo na strani HDZ-a. Pored Domovinskog pokreta jača značaj MOST-a koji bi mogao ugroziti dosadašnju dominaciju HDZ-a. Dodamo li cijeloj priči grad Zagreb nije teško zaključiti kako valja očekivati veliku i snažnu promotivnu aktivnost cjelokupnog HDZ i Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Eventualni gubitak lokalnih izbora otvorit će mnoga pitanja koja, za sada, poslušni vojnici stranke drže „pod tepihom“. Ukoliko gubitak povjerenja ne bude drastičan moguće je, putem „pregovora“, formirati veći broj koalicijskih dogovora koji će smanjiti broj stupnjeva slobode u odlučivanju na razini zemlje. Ukoliko gubitak bude značajniji moguće je očekivati „lom“ u HDZ-u što bi moglo rezultirati prijevremenim izborima. Ne treba zaboraviti na gospodina Karamarka koji postaje, rastom nezadovoljstva članova, sve veći problem premijeru Andreju Plenkoviću.