Naslovnica Rifin's news Trojanski konj

Trojanski konj PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021 14:28

Trojanski konj

Otvoreni sukob dvaju brda oko izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda podijelio je javnost. S velikim nestrpljenjem se očekivalo glasanje u Hrvatskom saboru. Pitanje je bilo da li će nakon otvorene podrške gospodina Čačića predsjedniku Milanoviću vladajuća koalicija osigurati potrebnih 76 ruku? Umjesto potrebnih 76 ruku premijer Plenković je osigurao 77 ruku. Ne govorim o glasovima jer se već godinama u Hrvatskom saboru ne bira već potvrđuje stav stranke na vlasti.

Pitanje koje zbunjuje glasi: zašto se je pojavio problem izbora vodeće osobe VS-a u vrijeme kad je gospodin Mamić dramatično optužio pravosudni sustav o kojem građani imaju tako loše mišljenje?

Bilo bi razumno očekivati da sve državne institucije koje izravno ili neizravno vode brigu o stanju u pravosuđu izjavama, preciznije rečeno optužbama, gospodina Mamića posvete najveću moguću pažnju. Resorni ministar bi morao ponuditi, barem, ostavku. Hrvatski sabor na prijedlog vladajuće koalicije morao bi formirati Saborski odbor koji bi sustavno, temeljem Ustava, analizirao stanje u sudstvu kako bi, kao zakonodavac, pokrenuo potrebne izmjene zakonskog okvira da bi pravosuđe moglo vršiti svoju temeljnu funkciju – provoditi zakone protiv kršitelja bez obzira da li se radi o pojedincima ili grupama (organiziranih ili neorganiziranih). Umjesto odlučne akcije javnost se „zabavlja“, u čemu javni mediji igraju glavnu ulogu, da li je ili nije predsjednik Milanović postupio na zakonit način. Hrvatski sabor je kazao putem 77 ruku da je predsjednik Hrvatskog sabora isprano postupio. Ustavni sud je potvrdio istu priču. Međutim, istine radi, valja kazati kako preostali saborski zastupnici nisu prihvatili obrazloženje predsjednika Hrvatskog sabora. Četiri suca Ustavnog suda su također izdvojila svoje mišljenje po kojima predsjednik države nije postupio protuzakonito. Prema tome, nije jasno i nedvosmisleno kazano da je predsjednik Milanović prekršio zakone. Dakle, radi se o političkoj odluci kako Hrvatskog sabora tako, na žalost, i Ustavnog suda.

Ostaje otvoreno pitanje tko je Trojanski konj – Izbor predsjednika/ce Ustavnog suda ili optužbe gospodina Mamića? Molim čitatelja da se sam odredi. Ovo tim više ako se ima u vidu da su građani u anketi Indexa, koja je vrlo brzo skinuta s portala,  velikom većinom na strani predsjednika Milanovića (77% glasova). Naš bi mudar narod kazao: „Čuvam ovce nema veze, dođi dragi nije važno.“