Naslovnica Rifin's news Lokalni izbori – šesti put

Lokalni izbori – šesti put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 26 Travanj 2021 13:47

Pobijediti na izborima u Zagrebu garantira političku moć koju nije moguće ignorirati. To je razlog zašto  Miroslav Škoro, kako bi ugrozio agendu Andreja Plenkovića, nastoji dobiti izbore u Zagrebu. Isto pokušava i MOST. Eventualna pobjeda Miroslava Škore dovodi u pitanje opstanak Andreja Plenkovića. Tako svi rade za gospodina Tomislava Tomaševića. Kad se bolje razmisli Andrej Plenković piše scenarij kojeg provode baš sve političke opcije. Andrej Plenković je danas suveren što pokazuje svojim, ponekad, ne europskim komentarima.

Tomislav Tomašević ima sve važniju ulogu u ostvarenju misije koju je javno obznanio Andrej Plenković. Tomašević bi mogao postati, čak ako i ne pobijedi na predstojećim izborima, strateški partner reformiranom HDZ-u. Kad sam to kazao HDZ-ovcima oštro su se suprotstavili mojem zaključku. Kad sam ih zamolio da prolistaju novinske članke prije 2016. godine te da ih usporede s današnjim člancima o njihovoj stranci promijenili su svoju retoriku. Priznali su da su dramatične promjene u HDZ-u što znači da je dio agende Andreja Plenkovića već ostvaren. Usput sam im kazao kako će najveći broj starih članova HDZ-a uskoro napustiti stranku. Nadalje, da bi vladao Andrej Plenković mora značajno smanjiti značaj i ulogu SDP-a. Za to mu je potreban Tomislav Tomašević čiji rejting raste. U vektorskom pogledu smanjuju se razlike između politika HDZ-a i MOŽEMO! pa je realno očekivati njihovu suradnju u narednom razdoblju. Andrej Plenković je dobitnik ako pobijedi Tomislav Tomašević. Andrej Plenković je dobitnik ako pobijedi Jelena Pavičić Vukičević. Zapravo je nebitno kako će na izborima proći kandidat HDZ-a. Osim toga, ne najmanje važno, pobjeda Tomislava Tomaševića predstavlja početak kraja SDP-a iako njegovi članovi smatraju da je pad rejtinga stranke samo privremen.

Koalicijski partneri HDZ-a su identificirali političku agendu Andreja Plenkovića što je moguće identificirati iz njihovih stavova glede izbora čelnog čovjeka u Vrhovnom sudu. Jedni su se već izjasnili kako podržavaju prijedlog predsjednika Zorana Milanovića. Milorad Pupovac je javno izjavio kako je, što se njega tiče, moguća suradnja s predsjednikom Zoranom Milanovićem. To je snažan pritisak na Andreja Plenkovića koji se je javno suprotstavio izboru kandidatkinje Zorana Milanovića. Od posebne je važnosti pratiti tijek događaja glede izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Suverenisti su dobro došli Andreju Plenkoviću jer vrše pritisak na glavne neprijatelje politike Andreja Plenkovića  - Most i Domovinski pokret. Andreju Plenkoviću je potrebno što više stranaka na desnoj političkoj opciji kako bi ih marginalizirao. Tako je Andrej Plenković, kao što je na početku kazano, glavni scenarist političke zbilje. Sve su političke opcije tek instrumenti u funkciji cilja Andreja plenkovića. Da li se može dogoditi iznenađenje? Teško. Jana sredstva priopćavanja od svih potencijalnih ugroza čuvaju Andreja Plenkovića makar podržava gospodina Željka Turka i njegovo nezakonito djelovanje u Zaprešiću. To navodim samo zato jer je u svojoj javno objavljenoj agendi obećao mijenjati Hrvatsku. Ako se po jutru dan poznaje tada promjene koje slijede znače promjene od lošeg na gore.