Naslovnica Rifin's news Sindikati

Sindikati PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 05 Svibanj 2021 16:45

Sindikati su pokazali „zube“ kad se je pokušao produljiti radni vijek zaposlenih. To su učinili na najbolji mogući način. Sakupili su dvostruko potpisa kako bi prisilili Vladu Andreja Plenkovića da odustane od prijedloga. Tako su se sindikati  pokazali kao jedina oporba vladajućoj koaliciji. Premijer Andrej Plenković je shvatio poruku i povukao prijedlog. Ali nije stao već je tražio i našao bolnu točku sindikalnim čelnicima. Vlada dala ponudu koju nije moguće odbiti. Umjesto dobrovoljnog udruživanja predlaže se zakonom obvezati sve zaposlene, bili ili ne bili članovi sindikata,  da plaćaju sindikalnu članarinu. Postavlja se pitanje gdje je granica našoj kreativnosti u suzbijanju demokratskih prava hrvatskih građana?

U modernoj tržišnoj državi uloga sindikata se smanjuje što je posebno uznapredovalo uspostavom neoliberalizma. Kapital odlazi u mjesta gdje su najveće mogućnosti njegove oplodnje. Kada je riječ o profitu tada valja kazati kako je on alergičan na bilo kakva radnička okupljanja/pregovaranja. Tek smo pred nekoliko dana proslavili, u posebnim okolnostima, Prvi svibanj a već danas raspravljamo kako je potrebno, i dobrodošlo, nametanje poreza zaposlenima. Od sindikata koji je zaposlenima osiguravao svinjske polovice dobit ćemo, ako prođe zakon, sindikat kao sastavnicu javne i političke vlasti.

Sustavi upitne demokracije redovito nastoje pridobiti sindikate a ako sindikati ne pokažu spremnost na suradnju tada im politika to skupo naplaćuje. U 2019. godini  sindikati su pokazali da mogu braniti interese zaposlenih. Tako su pokazali da je moguće dozvoljenim sredstvima „urazumiti“ vlast. Sada kad je vlast spremna financijski pomoći sindikatima, što predstavnici sindikata opravdavaju kako zaposlenici koji nisu članovi sindikata također uživaju blagodati postignutih dogovora. To znači, ni manje ni više, da sindikati svoju politiku trgovine opravdavaju temeljnim poslanjem sindikata. Bilo bi dobro da se upitaju koliko je mladih napustilo Lijepu Našu samo zato jer nisu mogli naći zaposlenje. Bit će zanimljivo čuti što će na to kazati europsko udruženje sindikata. Bit će to pljuska sindikatima, politici i svima nama jer se nastoji svim silama smanjiti demokratska prava hrvatskih građana. Teško je nastalo stanje i pokušaj, za sada, trgovine opravdati i identificirati kao dio srednjeeuropske kulture ili civilizacije. Građani koji podržavaju tu i takvu politiku moraju znati da su dio problema a ne, što bi bilo razumno, brana bilo čijoj i bilo kojoj samovolji. Koliko je priča zastrašujuća valja spomenuti da smo u predizbornoj kampanji za lokalne izbore što pokazuje, za mene dokazuje, kako demokracija u Lijepoj Našoj postaje tek kao ukras i kako sve to polako podsjeća na neka ne tako davna vremena. Predlažem da svi članovi sindikata zamrznu svoje članstvo ukoliko se, odmah i sada, sindikati ne ispričaju svim građanima Hrvatske.