Naslovnica Rifin's news Lokalni izbori - četrnaesti put

Lokalni izbori - četrnaesti put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Nedjelja, 23 Svibanj 2021 14:28

Gospodin Andrej Plenković je u velikoj dilemi. Otvoreno se je izjasnio kako njegova stranka zastupa kršćanske vrijednosti. S druge strane, MOŽEMO! je stranka koja po mnogim pojavnim oblicima dijeli njegovu ideologiju.

Imajući u vidu kontrolu, koliko je to moguće, nacionalnih televizija možemo kazati kako je riječ dilema netočna. Između saveznika MOŽEMO! koji svesrdno nastoji smanjiti značaj i ulogu SDP-a na političkom tržištu i Domovinskog pokreta koji izravno ugrožava njegovu političku i ideološku opciju jasno je da se je priklonio novoj ljevici – MOŽEMO! To je učinio usprkos što je gospodin Andrej Plenković odbijen kao partner u Gradskoj skupštini. Da je tome tako potvrđuje njegova izjava kako HDZ može koalirati sa svim strankama. MOŽEMO! ima daleko veće ambicije što bi se moglo sutra pojaviti kako značajna ugroza upravo gospodinu Andreju Plenkoviću. Gospodin Miroslav Škoro je neprihvatljiv i nepodnošljiv za politiku gospodina Andreja Plenkovića. Očito je i dalje na snazi „Sanitarni kordon“ samo to ne smije javno kazati. To je zapravo izraz nemoći gospodina Andreja Plenkovića u ovom trenutku. Međutim, nije nemoguće da će gospodin Andrej Plenković uspjeti uvjeriti gospodina Tomislava Tomaševića kako opstanak MOŽEMO! i dalje ovisi o njegovoj volji. Naprosto se zna tko drži 34,5 milijardi eura pa će se gospodin Tomislav Tomašević prilagoditi tim i takvim okolnostima. Tako gospodin Andrej Plenković daje prednost MOŽEMO! koji će javno koalirati sa SDP-om dok će u stvarnosti pravi partner biti HDZ.

Problem koji ostaje nerješiv je nezadovoljstvo čalvova HDZ-a koji otvoreno podržavaju gospodina Miroslava Škoru. Neki od njih su visoko pozicionirani dužnosnici HDZ-a. Ukoliko gospodin Miroslav Škoro ne pobijedi u drugom krugu najveći broj članova HDZ-a će za to okriviti gospodina Andreja Plenkovića. Ukoliko pobijedi gospodin Miroslav škoro povećat će se broj buntovnika u HDZ-u sa nesagledivim posljedicama za gospodina Andreja Plenkovića i njegovu politiku. U svakom slučaju u HDZ-u će se nastaviti čistka neistomišljenika. Dio članstva će prijeći u Domovinski pokret. Problemi neće biti riješeni ali će se tenzije dramatično povećati. Pobjednik će biti MOŽEMO! iako bi se moglo dogoditi da izgube građani grada Zagreba. Zato je važno izaći na izbore.