Naslovnica Rifin's news Poljoprivreda ipak postaje važna!

Poljoprivreda ipak postaje važna! PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2000 13:19

"Jutarnji list" od 25. 9. 2000. godine na svojoj petoj stranici donosi:
"VLADA PRIJE ULASKA RH U WTO POKUŠAVA SPASITI KOMBINATE".

Naslov predstavlja, nadam se, novi vjetar u upravljanju privredom u državnom vlasništvu općenito. Nezamjenjiva je uloga države u saniranju poljoporivrednog i na toj osnovi prehrambenog kompleksa. Ribarstvo je dio te iste priče. Odista je ovih desetak godina bilo tragično promatrati poljoprivredne kombinate koji su godinama, ipak, doprinosili rastu i razvoju Republike Hrvatske. Problemi u kombinatima, koji su nastajali u prethodnom sustavu, nisu analizirani već su davane paušalne ocjene sukladno političkim potrebama u datom trenutku. Ima li se u vidu da je dio tih značajnih proizvodnih kapaciteta na ratom devastiranom području to je orijentacija Vlade više vrijedna i značajno će doprinijeti svekolikoj stabilizaciji prisutnih negativnih procesa.

Međutim, kao što sam već isticao nužnost upravljanja gubitakom u slučaju banaka i dijela privrede u stečaju, to je, na sličan način, i u ovom slučaju potrebno "hladne glave" pristupiti složenom problemu restrukturiranja. Naime, financijska podrška samo je dio cjelokupne priče. Postoji cijeli broj nužnih akcija koje valja paralelno ili čak i prije provesti kako se, odista vrlo pohvalna akcija i orijentacija, ne bi kompromitirala. Upravo odluka o stečaju banaka u Slavoniji pa po tom obrascu i dio poljoprivrednih i industrijskih kapaciteta pokazali su svu bezobzirnost i dramatičnost te i takve politike.

Konkretno bih se založio za interdisciplinarni tim stručnjaka od tehnologa, ekonomista, pravnika,……i vodećih poslovnih ljudi kako bi se operacija učinila što uspješnijom što bi moglo poslužiti i u drugim slučajevima koji zaslužuju pažnju.

Konačno ovo je mjera koju moramo nazvati "novim u krilu starog". Stoga bi bilo značajno pokrenuti kreativnu raspravu na ovu temu kako bi se iskoristila svekolika znanja za mnogobrojene probleme koji se nužno pojavljuju u takvoj akciji. Takav pristup naprosto osigurava veću učinkovitost.