Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Zašto?

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Zašto? PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 06 Listopad 2021 14:09

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Zašto?

U Hrvatskoj vlada upravljačko od strane politke umjesto istraživačkog novinarstva što se najbolje vidi po ulozi i ugledu HRT-a. Mnoga presudna pitanja ostaju ispod radara, dok ona manje bitna ili čak nebitna dobivaju veliki medijski prostor. Upravo je objavljena anketa po kojoj je Slovenija pobijegla Hrvatskoj za više od sto mjesta (132. i 28.) glede kriminala u prošloj godini. Tako ruku pod ruku idu politika i javni mediji. Građani su po pritiskom medija. Međutim, usprkos pritisku medija koja odlučuju o tome što je važno u javnom prostoru građani sve manje vjeruju kako politici tako i medijima.

Knjiga koja je u pripremi želi naglasiti potrebu drugog i drugačijeg pristupa. Želi se reći kako stanje u Lijepoj Našoj nije sudbina već je izbor politike kojoj nije stalo što će u nasljeđe preuzeti buduća generacija.

Nadalje, razlog zašto će se objaviti knjiga: „Zaprešić kao slučaj“ je pokazati kako u Lijepoj Našoj djeluje lokalna uprava i samouprava bez obzira na godinama isticani stav kako je tolerancija politike i javnih institucija prema nezakonitostima jednaka nuli. Bivši državni tužitelj Dinko Cvitan lokalne moćnike je nazvao šerifima koje će on otkriti i onemogućiti u njihovim rabotama. Dinko Cvitan je otišao a lokalni šerifi su ostali. Koliko su moćni pojedini lokalni šerifi moguće je vidjeti iz dokumenata „Zaprešić kao slučaj“.

Prema tome, knjiga ima za cilj da sustavno prezentira odnos centralne i lokalne vlasti koja je povezana s centralnom vlasti, pravosuđem, DORH-om i tako dalje. Kako bi se objektiviziralo stanje umjesto interpretacije, govorit će dokumenti s imenom i prezimenom. Komentari koji će prethoditi dokumentima predstavljat će uvodne misli kao što su to načela modernog demokratskog društva i zakonodavni okvir u Lijepoj Našoj.

Knjiga je posebno važna za buduće generacije kako bi shvatile zašto smo tako dramatično zaostali za susjednom nam Slovenijom, odnosno, što je isto, zašto smo se tako tvrdo vezali za Balkan i njegova načela kako ga interpretira suvremene civilizacijske i demokratske zemlje.

Nastavlja se: Kada?