Naslovnica Rifin's news Demokracija

Demokracija PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 09 Prosinac 2021 13:08

U Hrvatskom saboru se vodi „ljuti boj“. Tako se političari žele dodatno dodvoriti svojim biračima, s jedne strane, da bi, s druge strane, prikrili kako je važna samo i jedino vlast. Dostojanstvo Hrvatskog sabora većini nije važno. Što više ono je nevažno. Nivo komunikacije i argumentacija koja se pri tom koristi daleko je ispod ljudskog dostojanstva.

Oni na vlasti žele pokazati i dokazati kako su potvrde nužne i kako one nisu diskriminirajuće. Što više one su izraz, ni manje ni više nego, roditeljske brižnosti stranke na vlasti za sudbinu hrvatskih građana, pa, prema tome, oporbu mora biti, u najmanju ruku, sram jer umjesto da se divi i aplaudira mjerama izvršne vlasti, putem Stožera, ona se je usudila bezočno, bolje bi bilo reći sramno, kritizirati vlast koju podržava ni manje ni više nego Biskupska konferencija. Tako su pastiri postali ovce. Međutim, to nije prvi put da je Biskupska konferencija iznevjerila demokratske procese i svoje vjernike.

Oporba, ma koliko šutjeli o tome, ovaj puta je u pravu. Ozakonjenje potvrda je diskriminacija hrvatskih građana. To je izravna ugroza demokratskih načela koja su ionako na niskoj razini. Usput kazano, da ne bude zabune, cijepio sam se tri puta. To navodim samo zato kako mi se ne bi spočitavalo, što je uobičajeno u hrvatskom „tolerantnom društvu“,  kako zagovaram, budući da ne podržavam politiku gradonačelnika Željka Turka, oporbena mišljenja i stavove. To naprosto nije istina. Kratko rečeno. Ne podržavam nezakonitosti i podjelu građana na one prvog i one drugog reda.

U Hrvatskom saboru ne raspravlja se o cijepljenju. U Hrvatskom saboru raspravlja se o demokraciji. To je bit rasprave u Hrvatskom saboru. Pitanje je da li je Hrvatski sabor mjesto gdje će se donositi odluke ili je to neko drugo mjesto kako odluči izvršna vlast. Odnosno, pitanje glasi: da li odluke donositi većinom glasova (kako će se dogoditi zahvaljujući apsolutnoj većini od 76 ruku) ili dvotrećinskom većinom (kada bi se moralo razumno postupati). Nije to samo načelno pitanje. To je pitanje koje nam kazuje da li smo, i koliko, spremni za uspostavu i funkcioniranje demokratskih procesa.

Vladajuća koalicija je jasna. Vremena su teška pa je potrebna što veća učinkovitost. Demokratski procesi smanjuju učinkovitost. Veliki otac Staljin je upravo tom i takvom retorikom učinio mnogo zla ne samo građanima SSSR-a već i svim onim državama koje su, hoćeš nećeš, uspostavile tzv. socijalistički sustav. Tako je drug Staljin kompromitirao demokratski socijalizam kao što je to jasno kazao Lenjin kada je sindikatima s Urala kazao kako će probleme riješiti partija boljševika. Drugim riječima, sindikati imaju šutjeti. Danas znamo kako je partija boljševika ogadila sve što miriše na socijalizam. Drugim riječima, socijalizam nikada nije dobio poštenu šansu. Razlog je jednostavan. Nepostojanje demokratskih procesa su razlog poraza socijalizma. Lijepo je to kazao Marx, koji je toliko puta zloupotrebljen za što i sam snosi dio krivice.

U čemu je problem?

Demokracija je vrlo skup sustav. Churchill je kazao kako je demokratski sustav loš ali mu nije poznat bolji od demokratskog sustava. Jedan broj ekonomista smatra kako Indija ima daleko veći razvojni potencijal od Kine. Međutim, istina je da Kina ostvaruje veće stope rasta. Razlog tome je demokracija. Indija je usvojila britanski sustav demokracije pa nije moguće donijeti odluke u Centralnom komitetu kao što je to moguće u Kini. Kina je u vrijeme pandemije zatvorila gradove koji su veći po broju stanovnika od Hrvatske da bi zaustavila širenje virusa, testirala građane ili ih cjepila. To nije moguće u demokratskim sustavima. U demokratskim sustavima postoje procedure koje su bitan dio i osigurač demokracije.

Tako dolazimo do biti današnje rasprave u Hrvatskom saboru. Vladajući bi ukinuli, bar za vrijeme prisutne krize, demokraciju a oporba se zalaže za očuvanje minimuma demokracije ako je uopće moguće Hrvatsku nazvati demokratskom državom. O tome se radi. Rasprave koje se iznose u Hrvatskom saboru su priče koje se svode na pitanje da li uopće  i koliko demokracije osigurati u ovim kriznim uvjetima. Vladajući kažu malo ili ništa. Oporba se zalaže za demokraciju. Bar riječima.