Naslovnica Rifin's news Hrvatska zastava – na reveru

Hrvatska zastava – na reveru PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 05 Siječanj 2022 14:42

Mislio sam da članovi HDZ-a slučajno nose na reveru značku hrvatske zastave. Međutim, to je dio izgradnje novog imidža kako se, što u šali što ozbiljno, izjašnjavaju nezadovoljni članovi HDZ-a.

Vlada Andreja Plenkovića, kako sama kaže, vodi optimalnu politiku. Problem je što to sve manji broj građana prihvaća kao istinu već optimalno identificira optimalno za stranku na vlasti.

Vidi naš narod da se teško živi. Vidi naš narod da cijene rastu. Vidi naš narod da mladi odlaze što se ne komentira u javnim sredstvima priopćavanja. Kad se netko vrati tada je to priča koja se mora narodu priopćiti. Vidi naš narod kako sirotinja sve teže živi. Mnogo toga vidi naš narod, ali nikog nije briga što on vidi. Zato naš narod šuti. Šuti narod to više što je glasnost politike veća kako nam je dobro kao nikada do sada.

Izgleda da našu politiku počinje brinuti šutnja našeg naroda. Najgore je kad se šuti. Političari nikako da identificiraju razinu bijesa i ljutnje našeg naroda. To ih interesira. Dok ne saznaju dobro je pokazati nacionalni, da ne kažem suverenistički, naboj. Značka na reveru je jasan pokazatelj kako njen nositelj bine brigu o nacionalnom suverenitetu. Velika je to stvar kad najmoćnija politička opcija ima potrebu tako iskazivati svoje domoljublje. Hoćeš-nećeš, takvo ponašanje mora zabrinjavati. Naivno pitanje zašto se ne postavlja je, zna se da ćemo dobiti odgovor koji neće biti odgovor, izloženost novoj marketinškoj ugrozi.

Bilo bi dobro da vlada Andreja Plenkovića umjesto značke na reveru pokrene potrebne reforme kako bi kao zemlja i identitet opstali. Svijet se usložnjava. Dramatične promjene traže dramatične poteze koji će amortizirati neželjene promjene. Sve se to zna a ništa se ne čini. Hrvatska je pred izazovnom godinom kako glede izvanjskih tektonskih poremećaja tako glede naših grijeha propusta. Obećanje ludom radovanje, kaže naš mudri narod. Naši političari su možda u pravu kad svoje građane izjednačuju s ovcama. Možda smo ovce. Međutim, sve ima svoje granice koje nije dobro prijeći. Postojeći odnos vlasti, čemu obilno doprinosi Tomislav Tomašević, prema hrvatskim građanima će tražiti i naći novo svjetlo „na kraju tunela“. Ne znamo kakvo će ono biti. Ne znamo da li će biti dobro ili loše. Znamo da će biti drugačije. Da bi vlada Andreja Plenkovića dobila prolaznu ocjenu potrebna je demografska revitalizacija i demokratski iskorak. Bez toga postaje nejasno što to znači Lijepa Naša bilo kao pojam bilo kao značka na reveru?