Naslovnica Rifin's news Pretjerana očekivanja

Pretjerana očekivanja PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 15 Siječanj 2022 16:24

Povodom priznanja Hrvatske prije trideset godina premijer Andrej Plenković je dao velik intervju kako bi komentirao događaje tijekom proteklih godina. Jedna od konstatacija je bila kako hrvatski građani imaju prekomjerna očekivanja.

Treba kazati kako je hrvatski narod zapravo nezahvalan narod. Isprosite im ogroman novac koji iznosi više od polovine BDP-a, a on, umjesto da iskaže zahvalnost, stalno nešto mrmlja. Nije vlada premijera Andreja Plenkovića kriva što ćemo morati vratiti odobrenu pomoć jer nismo utrošili dobivena sredstva. Objektivne okolnosti su krive koje su se, zapravo, skrivale u vrijeme kada se je pregovaralo. Namjerno se kritiziraju, jedna po jedna, institucije kako bi se otežalo rad ove najučinkovitije vlade. Zabrinjavajuće je kako oporba sve čini kako bi došla na vlast. Što je moguće kazati za oporbu nije moguće reći za vladu Andreja Plenkovića. Tu imamo principijelnost kao temeljno polazište i odredište rada ove vlade.

Namjerno se ukazuje kako DORH ne funkcionira. Namjerno se kritizira ministre kako nisu dorasli zadatku. Osporavaju se napori vlade glede obnove potresom pogođenih područja.  Sve se to namjerno radi. Ne želi se priznati kako ova vlada radi optimalno za razliku od drugih prethodnih vlada.

I tako dolazimo do pretjeranih očekivanja. To je zapravo nepodnošljivo kako hrvatski građani nisu svjesni koliko je za njih učinila ova vlada. Recimo emigracija bi bila daleko veća da upravo ova vlada nije toliko toga omogućila za razliku od prethodnih vlada. Naprosto, nov način življenja ima nove izazove koji se nastoje rješavati u nekoj trećoj zemlji. To je normalno i to ne treba posebno zabrinjavati. Što se tiče brige kako bi se vratile mlade obitelji o tom pitanju je vlada Andreja Plenkovića učinila mnogo u svakom pogledu. Da nije tih pretjeranih očekivanja situacija bi bila sasvim drugačija. Iz navedenog slijedi da su za sve krivi građani Lijepe Naše. Osim toga, koja bi vlada ili politička opcija učinila tako značajna poboljšanja kao što je to učinila vlada Andreja Plenkovića. Dok nam naš premijer Andrej Plenković spočitava kako smo nezahvalni u susjednoj Sloveniji građani ne napuštaju zemlju. Bilo bi dobro da premijer Andrej Plenković izuči politiku koju provode slovenske vlade i da objasni hrvatskim građanima zašto nam je Slovenija tako dramatično pobjegla.

Neodgovorna pretjerana očekivanja hrvatskih građana su kriva za postojeće stanje kako nepovjerenje u institucije tako i dramatično siromaštvo koje se svakim danom proširuje i produbljuje. Zato bi bilo dobro da premijer Andrej Plenković javno objavi pravo stanje hrvatskog društva i opasnosti koje mu prijete, s jedne strane, i, s druge strane, da temeljem dijagnoze dade program rješenja postojećih problema i raspiše prijevremene izbore. To mu ne bi trebalo predstavljati poteškoću jer je kazao kako je došao mijenjati HDZ i hrvatsko društvo. Kako je promijenio HDZ vidimo, ali nam nije do kraja jasno kako bi trebalo izgledati hrvatsko društvo.

Izjava kako nam je potrebno slijedećih deset godina da se približimo razvijenim zemljama podsjeća na onu priču o Alisi u zemlji čudesa u kojoj nema pekmeza danas ali će ga biti sutra. Izreka podsjeća na neka bivša vremena što nije nikakvo čudo u Balkanskoj krčmi.