Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada Zaprešića (IV)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada Zaprešića (IV) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 18 Siječanj 2022 18:31

Nakon više upita koje sam primio od čitatelja ovih stranica odlučio sam učiniti malu digresiju u izlaganju kako bih pokazao kako valja čitatelje slušati i čuti (dokaz uzajamnosti), pa ću, u vektorskim potezima iznijeti dio rasprave s kojom je trebalo, po prirodi stvari, zaključiti raspravu glede uloge Gradskog vijeća grada Zaprešića u kreiranju svekolikih problema od 2. siječnja 2008. godine do danas.

Najprije prenosim naglaske sa Konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća grada Zaprešića (kako su ih prenijela javna sredstva priopćavanja):

„Jednoglasno je za predsjednika izabran Matija Teur (FOKUS) koji nije dobio potpise vijećnika HDZ-a za kandidaturu, ali su ga vijećnici podržali prilikom glasovanja. Prijedloga za dva dopredsjednika nije bilo pa će se te funkcije podijeliti na nekoj od idućih radnih sjednica, a na ovoj su se konstituirali odbori nužni za funkcioniranje gradske uprave.

'Hvala svima na podršci i nadam se dobroj suradnji. Veseli me što sam u konačnici dobio podršku i iz redova HDZ-a jer naša suradnja mora biti kvalitetna na dobrobit naših sugrađana' rekao je Matija Teur.

Gradonačelnik Željko Turk čestitao je svim vijećnicima na osvojenim mandatima i istaknuo uvjerenje kako će u narednom razdoblju projekti i poslovanje Grada biti još bolji.

'HDZ je imao svoj prijedlog za raspodjelu funkcija jer smo dobili najviše glasova na izborima. Većina vijećnika nije razmišljala u tom smjeru, a novom predsjedniku želim puno uspjeha i ne sumnjam u dobru suradnju' rekao je gradonačelnik Turk.

Glavni protivnici toga da HDZ ima predsjednika vijeća bili su vijećnici Domovinskog pokreta, a njihova predsjednica Barbara Knežević naglasila je kako vjeruje u Teura i njegovo iskustvo te intelekt, a predsjednik zaprešićkog SDP-a Denis Begić rekao je kako su bili konstruktivna oporba i podržali su jedini prijedlog koji je do njih stigao na pregovarački stol.“

Tako su javna sredstva priopćavanja komentirala izbor predsjednika Gradskog vijeća Grada Zaprešića gospodina Matije Teura. Kako gospodin Teur nije bio niti je mogao biti precizno i zadovoljavajuće  informiran glede problema „Zaprešić kao slučaj“ u vrijeme donošenja Odluke kako će upravo on obnašati časnu dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića, pristojnost i korektni partnerski odnosi, nadam se u budućnosti između grada Zaprešića i RIFIN-a, nalažu razumijevanje kako bi se gospodin Predsjednik upoznao s problemima i postupcima koji su do njegovog imenovanja (ne)rješavani. Stoga je, smatramo u RIFIN-u, pristojno sačekati šest mjeseci kako bi gospodin predsjednik Teur mogao učinkovito rješavati probleme iz nadležnosti Gradskog vijeća grada Zaprešića. Kroz nekoliko dana ističe šest mjeseci od kada gospodin Teur obnaša časnu i odgovornu  funkciju predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića.

Zadatak predsjednika Gradskog vijeća je da brine o interesima građana grada Zaprešića. Iz tako definiranog zadatka gospodin Teur ima na raspolaganju za ostvarivanje postavljenih ciljeva, primjerenih europskoj tradiciji (blagostanje, socijalna sigurnost i razvoj demokratskih procesa u okviru zakonskog okvira), kako hrvatske zakonske (dopunjene europskom stečevinom) propise tako i zakonodavstvo i pravilnike grada Zaprešića, te dobre i uljuđene europske običaje. Iz dosadašnjih mnogobrojnih rasprava, na ovim stanicama, je vidljivo kako postoje problemi na relaciji dvaju osnivača (grada Zaprešića i RIFIN-a) o kojima će Gradsko vijeće morati raspravljati i donijeti, na zakonu temeljene, odluke koje će biti u interesu građana grada Zaprešića i studenata, te nastavnika Veleučilišta Baltazar i konačno, ne manje važno, drugog vlasnika – RIFIN. To je polazište.

Da bi gospodin Teur mogao učinkovito odgovoriti na izazove koji ga čekaju kao predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića, valja mu ispitati sve slučajeve koji nisu riješeni li nisu zadovoljavajuće riješeni. Na „sreću“ za „Zaprešić kao slučaj“ njegov predšasnik gospodin Drago Bago je obnašao funkciju predsjednika (nezakonito izabranog i konstituiranog – sic!) Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar. Prirodno bi bilo da preuzme tu časnu odgovornu i u ovom času prevažnu funkciju, te prije Konstituirajuće sjednice Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar zatraži objašnjenje (od gradonačelnika Željka Turka i gospodina Drage Bage), kako su i zašto su nastale nezakonitosti u radu Veleučilišta, te, što je naročito važno, koje su donesene odluke suprotne pozitivnim zakonskim propisima. Tako bi se identificirale neprimjerene i nezakonite odluke koje su donosili vijećnici u prethodnim sazivima Gradskog vijeća – dakle, postupili suprotno zakonskim propisima, što, sa svoje strane, predstavlja njihovu pravnu, političku i svaku drugu zakonom propisanu odgovornost. U tom opsežnom i zahtjevnom poslu, gospodinu Teuru, mogu i moraju pomoći pravnici grada Zaprešića. Bilo bi dobro da preferira pisana objašnjenja (dokument je dokument)kako bi mogao, u interesu građana Zaprešića, donijeti najbolje, na zakonu temeljene, odluke, prijedloge i rješenja. To je, ako mogu biti slobodan kazati, najbolji put u rješavanju nagomilanih problema kako između osnivača, tako i za daljnji razvoj Veleučilišta Baltazar. Nadamo se u FIFIN-u da je gospođa Barbara Knežević bila u pravu kada je naglasila „kako vjeruje u Teura i njegovo iskustvo te intelekt“.

Podsjećam gospodina Teura da su gospoda Željko Turk i Drago Bago uputili RIFIN-u pismo iz kojeg je razvidno kako su upoznati sa sudskom presudom, koja odlučno ukazuje kako je Gradsko vijeće grada Zaprešića donosilo nezakonite odluke, i kako će o sudskoj presudi raspraviti na sjednici Gradskog vijeća grada Zaprešića (dostupno „Zaprešić kao slučaj“ br. 99.). U tom smislu predlažem gospodinu predsjedniku Gradskog Vijeća grada Zaprešića Tueru da prilikom rasprave ima u vidu, posebno, naše pismo gradonačelniku gospodinu Željku Turku (dostupno „Zaprešić kao slučaj“ br. 94.). Jasno, potrebno je odgovoriti i na ostala brojna pisma upućena kako gradonačelniku tako i gradskim vijećnicima.

Uostalom, kao što je poznato gospodinu Matiji Teuru postoji relevantna dokumentacija (putem koje će se ocijeniti što jest a što nije zakonito) koja je javno objavljena i tako javnosti odstupna pod naslovom www.rifin.com - „Zaprešić kao slučaj“. Nije riječ o mišljenju ili marketinškoj ili bilo kakvoj drugoj „obradi“ kako bi se utjecaj na stav bilo koje zainteresirane strane. Riječ je samo i jedino o dokumentima iz kojih je razvidno o kojim i kakvim se problemima radi. Iz dokumenata je moguće zaključiti što je činiti Gradskom vijeću grada Zaprešića kako bi se riješili nastali problemi kako smo to već, u nekoliko navrata, predlagali gospodinu gradonačelniku Željku Turku.

Konačno, činjenica da se izdaju nezakonite diplome mora zabrinjavati ne samo studente i nastavnike Veleučilišta već sve građana Lijepe Naše. Posebno mora zabrinjavati Gradsko vijeće grada Zaprešića. Brojni građani grada Zaprešića su završili studij na Veleučilištu Baltazar, a njihove diplome su - nevažeće. Navedena činjenica je dostatna da gospodin Teur problem nezakonitog rada Veleučilišta prioritetno riješi. Pri tome, posebna je odgovornost za poštivanje zakona na gradonačelniku gospodinu Željku Turku. Međutim, ukoliko gradonačelnik kgrada Zaprešića iz njemu poznatog razloga to ne želi problem riješiti, to mora učiniti Gradsko vijeće grada Zaprešića na čelu s njegovim predsjednikom gospodinom Matijom Teurom.

Današnja diskusija je ukazala na polazišta koja će biti dodatno obrađena u najavljenoj knjizi. Vjerujemo da će u knjizi prezentirani dokumenti, sami po sebi, pokazati i dokazati kako je riječ o sustavnom ignoriranju brojnih čimbenika zakonskih propisa. To je predmet mojih dosadašnjih i budućih diskusija (na ovim stanicama). To znači da ćemo konkretno kazati, imenom i prezimenom, tko je i što nije činio, a što nije u suglasju s pozitivnim zakonskim propisima. Isto vrijedi i za institucije. Bitno je shvatiti i razumjeti kako stanje u Veleučilištu nije održivo, što implicira potencijalno velike ugroze i to samo zato jer se ne poštuju pozitivni zakonski propisi. Osim toga, s naše stane i dalje postoji volja i snaga kako bi se ostvarila misija zbog koje je osnovana Škola prije više od dvadeset godina. Umjesto sadašnjeg zabrinjavajućeg stanja u Veleučilištu Baltazar, donošenje zakonom utemeljenih odluka, ostvarile bi se nove mogućnost po kojima bi Veleučilište postalo zaštitni znak  grada Zaprešića. Na Gradskom vijeću i njegovom predsjedniku gospodinu Teuru je da li će nastaviti putem svojih predšasnika ili će donijeti, na zakonu utemeljene, odluke.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada Zaprešića (V)