Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Nastavlja se: Gradsko vijeće grada Zaprešića (VII)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Nastavlja se: Gradsko vijeće grada Zaprešića (VII) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 08 Veljača 2022 23:10

Gradsko vijeće grada Zaprešića na 11. sjednici koja je održana 3. srpnja 2014. godine, između ostalog, raspravlja o prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti Visokoj školi za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti „Baltazar Adam Krčelić“ za kupnju polovnog prostora u Zagrebu i kreditno zaduženje.

Iz raspoložive dokumentacije je vidljivo kako namjera kupnje poslovnog prostora ima za cilj napuštanje temeljne djelatnosti Visoke škole u gradu Zaprešiću i disperziju iste, pored Biograda i Osijeka, u grad Zagreb. Znakovito je da u raspravi, kao i u samoj pripremi, nema niti riječi o stavovima drugog osnivača – RIFIN-a. Za Visoku školu, čiji je jedan od utemeljitelja, RIFIN ne postoji! Ne postoji RIFIN ni za gradonačelnika Željka Turka. RIFIN-a naprosto nema. Gospodin gradonačelnik je znao da Ugovor o osnivanju Visoke škole nije izmijenjen ni u jednom njegovom dijelu do današnjeg dana i jednako je pravovaljan i važeći, te neosporiv od njegovog potpisa od strane osnivatelja grada Zaprešića i RIFIN-a. Navedena činjenica nije ga onemogućila da predloži suglasnost kojom se odobrava kupnja poslovnog prostora i kreditno zaduženje i to kome – nezakonitom Upravnom vijeću Visoke škole i nezakonito izabranom dekanu visoke Škole.

Zakoniti proces donošenja navedene odluke morao bi sadržavati i stavove drugog osnivača – RIFIN-a. Gospodin gradonačelnik je znao i zna da RIFIN ne bi dao suglasnost za takvu odluku jer je ona u izravnoj suprotnosti s namjerama osnivača u vrijeme kada se je osnivala Visoka škola. Osim toga obrazovanje i razvoj obrazovnog procesa postiže se umreženjem i integracijom potrebnih znanja što nije moguće kazati kada je riječ o umreženju kojeg ustrajno provodi, bez suglasnosti RIFIN-a, nezakonito izabrano rukovodstvo Visoke škole i njezinog Upravnog vijeća. Osnivanje visoke škole je imalo za cilj razvoj visokog obrazovanja u gradu Zaprešiću, s jedne strane, i, s druge strane, dinamiziranje gospodarske aktivnosti grada Zaprešića. U jednom i drugom slučaju preseljenje dijela nastavne aktivnosti u Zagreb nije objektivno moglo biti u interesu građana grada Zaprešića a ni studenata koji se obrazuju u gradu Zaprešiću. Prema tome, ukoliko je postojeći prostor bio nedostatan za daljnji razvoj Visoke škole grad Zaprešić je trebao, u suradnji s drugim osnivačem RIFIN-om, pokrenuti izgradnju potrebnih nastavnih i inih kapaciteta na području grada Zaprešića. Uostalom, cilj Visoke škole je bio postići najveću moguću izvrsnost kako bi što prije postala međunarodno priznata i ugledna obrazovna institucija u kojoj bi studirali inozemni studenti, posebno naši građani iz dijaspore. Tako postavljenim ciljem Visoka škola se je razlikovala od drugih visokih škola. Osim toga, ne treba gubiti iz vida da su Hrvatskoj osigurana znatna sredstva iz kohezijskih fondova što bi, zahvaljujući rezultatima Visoke škole, omogućilo značajno sufinanciranje  izgradnje potrebnih sadržaja (recimo, smještajnih kapaciteta za studente koji nisu iz Zaprešića) pa bi grad Zaprešić postao grad mladosti - studenski grad. On to danas nije. Grad Zaprešić je i dalje spavaonica što se je osnivanjem Visoke škole željelo ispraviti. Naše je mišljenje da za postojeću politiku gospodina Željka Turka moraju postojati neki drugi, njemu poznati, razlozi koji su nam nepoznati jer  je njegova politika, po našem mišljenju, zapravo nerazumna i u izravnoj suprotnosti namjerama suosnivača Visoke škole. Prema tome, postojeća politika koju provodi gradonačelnik Željko Turk nije niti se može nazvati politikom koja je službi građana Zaprešića, s jedne strane, i, s druge strane, u izravnoj je suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima.

Bilo kako bilo, Odluku je većinom glasova donijelo tadašnje Gradsko vijeće grada Zaprešića. Tako je svojom odlukom Gradsko vijeće grada Zaprešića postalo sudionikom nezakonite politike koju provodi gospodin Željko Turk. Do sada je bilo tako. Ostaje da se vidi da li će se ta i takva politika nastaviti. Ubrzo kreće nova inicijativa prema novoizabranim članovima Gradskog vijeća koji ima novog predsjednika pa ćemo saznati političko i svako drugo, uključivo, moralno polazište njegovog današnjeg saziva. Vjerujem da će novoizabrani članovi Gradskog vijeća formirati istražno povjerenstvo kako bi se ustanovilo činjenično stanje koje bi trebalo biti polazište kako bi se riješili godinama taloženi problemi i tako stvorile pretpostavke da grad Zaprešić postane studenski grad u kojem će mladi učiti a neki ostati i postati zaprešićani.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada zaprešića (VIII)