Naslovnica Rifin's news Paket mjera

Paket mjera PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 16 Veljača 2022 16:19

Danas nam je premijer Andrej Plenković prezentirao Paket mjera njegove vlade. Bio je to događaj dana. Ne čudi jer se učinilo baš sve da najava Paketa mjera uspije kao najveće moguće postignuće. Građani su čuli svoga premijera, i ako je suditi po njegovim riječima za razliku od oporbe njegova vlada radi kako bi očuvala standard građana i njihovo blagostanje. Samo nevjerni tme mogu misliti drugačije. Jedan od nevjernih Toma je autor ovih redaka.

Na kraju vikenda počela su sredstva javnog priopćavanja „pripremati“ hrvatski puk da se s posebnom pažnjom pripremi za blagodati koje će mu donijeti Paket mjera. Tako će se pokazati da promatranje i analiziranje ugroza nije bilo slučajno. Ono je donijelo, kao što će se vidjeti velike dobrobiti hrvatskom puku. Savjetnici i ministri su govorili o sveobuhvatnom Paketu pomoći. To je impresioniralo i moralo impresionirati hrvatske građane. Oni najugroženiji su sa velikim očekivanjima dočekali objavu paketa. Očekivanja su bila tek nešto manja nego očekivanja židovskog naroda kada je dočekao Deset Božjih zapovijedi. Takve „predigre“ nužno su morale imati svoje opravdanje. I imale su.

Scenarij objave Paketa mjera bio je određen u pravo vrijeme. Hrvatski sabor je po starom dobrom običaju prepustio na IV. programu HRT-a vrijeme kako bi vlada Andreja Plenkovića obznanila hrvatskom puku Paket mjera. Glumci, članovi vlade, predvođenih glavnim protagonistom Andrejom Plenkovićem bili su na najvećoj mogućoj razini. Svi su zaslužili Oskara bez obzira da li se radi o glavnoj ili sporednim ulogama. Dramaturgija je bila nadahnuta životnim uvjetima, očekivanjima i kreativnostima glumaca. Bila je to predstava za pamćenje.

Međutim, bilo je i slabosti. Predstava nije mogla zasjeniti činjenicu da Paket mjera djeluje tek od prvog četvrtog ove godine kada će plinska ugroza za stanovništvo gotovo pa prestati. Jednako tako scenarij nije mogao prikriti kako će Paket mjera koštati tek 4,8 milijarde kuna što je manje od 1,2% BDP-a. Zločesti novinari su otkrili da je car gol jer su postavili dva odlučna pitanja koja su pokazala kako je cijela predstava – pričam ti priču. Prvo je pitanje bilo da li će mjere zahtijevati rebalans proračuna. Odgovor je bio – ne! Drugo pitanje se je odnosilo na pomoć glede poskupljenja cijene plina gospodarstvu do 1. Travnja. Odgovor je bio – nije moguće pomoći gospodarstvu jer je to stav Bruxellesa! Novinar se, očito, nije usudio pitati kako je moguće pomoći gospodarstvu nakon 1. travnja. Tako je Paket mjera umjesto oskara dobio podršku javne televizije koja ni prije njegove objave nije bila sporna.

Ukratko, kao što sam to već u više navrata kazao, mogućnosti da se pomogne ugroženom stanovništvu su male. Daleko manje nego što se to u javnosti misli. Međutim, to ne daje nikom za pravo da se putem oratorskih i marketinških priča prikaže kao neko posebno postignuće. Bruxelles je mjesto gdje se moraju postaviti socijalna pitanja posebice kada se ima u vidu imperativ jedinstvenog tržišta.

Na kraju vlaja priznati da su se važne promjene ipak dogodile. Umjesto optimalne imamo sveobuhvatnu politiku. Ni to nije bilo dovoljno našem premijeru pa je Paket mjera odredio kao jedan od najsveobuhvatnijih paketa mjera u EU. U Lijepoj Našoj nikada dovoljno superlativa. Dobro došli su i oni superlativi kojih nema kao što su optimalni i sveobuhvatni. Može li hrvatski puk očekivati više? Ima li pravo hrvatski puk očekivati više? Jasno da ne može i nema. Skromnost i poniznost je obilježje hrvatskog naroda pa ne bi bilo dobro da nakon tako uvjerljive predstave počne mrmljati. Bože daj svome narodu obilatu turističku žetvu. Ostalo će već nekako proći. Bože, prosvijetli pamet mladim obiteljima koje su napustile Lijepu Našu da plate poreze kako bi im domovina mogla ponuditi 200.000 kuna da se vrate.