Naslovnica Rifin's news Zemlja s posebnim potrebama

Zemlja s posebnim potrebama PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 18 Veljača 2022 18:04

Premijer Andrej Plenković je ovom izjavom pokazao koliko je nesposobna njegova vlada i priznanje kako njegova vlada nije ni približno tako poslušna kako to misli javnost: 'Produljili smo rok za novac za obnovu, sad od ministara očekujem intenzivan rad'. Tako umjesto da balkanska krčma napusti Lijepu Našu postala je jedna od mogućih opcija politike za sada „najučinkovitije“ zemlje. Kako je politika balkanske krčme osebujna i maštovita nije nevjerojatno da će je druge zemlje na crti balkanske krčme slijediti. Usut rečeno pet milijardi je više od težine Paketa mjera koji nas je impresionirao i ostavio bez daha. Sada slavodobitnost mora biti još veća nego što je to bila jučer. A bila je velika. Što će nam donijeti sutra to možemo samo promišljati. Zločesti oporbeni političari žale jer je tako naš premijer potrošio dio svog, kako je rekao naš premijer, neupitnog ugleda. Međutim, kako je temeljno određenje HDZ-a 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što' zemlja s potrebama jedri i jedrit će samo - ne znamo u kojem pravcu.

Naš je premijer vjerojatno postigao najveći mogući ustupak EU-a. Naime, birokratski sustavi su birokratski sustavi upravo zato jer nitko nema pravo mijenjati bez usvojene procedure donesena pravila igre. Tu vam razum i argumenti ne samo da ne znače ništa, već su oni obično pijanstvo tobože slobodnih građana u demokratskom sustavu. Gdje vlada birokracija nema mjesta za bilo koje drugo promišljanje. Upravo je to postigao naš premijer. Daleko bi bilo manje čudo da su nam ponovno, bez obzira na argumente, dodijeljena nova pa i veća sredstva. Ovako, produžiti rok korištenja je nezamislivo za uređen i bezdušan birokratski sustav. Koliko je bezdušan vidimo po mjerama koje su imperijalne a koje ne vode brigu o ugroženim i nemoćnim građanima. Tu se birokratski sustav razlikuje od balkanske krčme. U balkanskoj krčmi procedure i zakoni nisu važni. Što više, procedure i zakoni štete kreativnosti i nepredvidivosti balkanske krčme. Empatija na riječima je neusporedivo veća u balkonskoj krčmi. To je razlog zašto mnogi misle kako je u prethodnom sustavu bilo znatno bolje. Sve ono što je birokratski sustav to nije balkanska krčma.

Tako balkanska krčma nije napustila Lijepu Našu, ali je ušla u Bruxelles. Ostaje upitno da li je produljenje roka korištenja uplaćenih nam sredstva kompenzirano nekom, koja zna zašto i kojom, suglasnošću. Ono u što ne vjerujem je da smo produljenje dobili samo i jedino na lijepe oči. Što se je zbilo vidjet ćemo, ne u Hrvatskoj, ali u komentarima drugih zemalja članica, recimo Nizozemskoj.

Na kraju, valja kazati kako je naš premijer, usprkos takvih postignuća, nervozan. Opet nam se obraća na način koji nije primjeren državniku. Ipak, obraćanje je na višoj razini od razine koju nudi balkanska krčma što, sa svoje strane, uvjerava hrvatski puk kako ima nade za nas. Bojim se da je nade sve više što su mogućnosti manje.