Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada zaprešića (IX)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada zaprešića (IX) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 22 Veljača 2022 17:34

Gradsko vijeće grada Zaprešića i gradonačelnik gospodin Željko Turk u potpunosti kontroliraju rad Veleučilišta Baltazar. Tako je predsjednik gradskog vijeća ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Zaprešić. Sve je slagano i posloženo upravo onako kako je to zamislio i proveo gradonačelnik grada Zaprešića. A zamislio je da drugi osnivač RIFIN bude u potpunosti onemogućen u obnašanju svojih prava i obveza. RIFIN je tako postao strano i nepostojeće tkivo. Pogledajmo slučaj kako bi pokazali kako je to 2016. godine u praksi funkcioniralo.

Iako postoji Ugovor o osnivanju koji se nije, od njegovog potpisa do dana današnjeg od strane dvaju osnivača, grada Zaprešića i RIFIN-a, u niti jednom dijelu promijenio sve odluke donosi izravno ili neizravno gradonačelnik grada Zaprešića gospodin Željko Turk. Gospodinu gradonačelniku Željku Turku je to poznato i, što je još važnije, raspolaže sa svim relevantnim formalnim i zakonskim propisima. Postavlja se pitanje zašto se postojeći odnosi između dvaju osnivača ne raspravljaju u Gradskom vijeću grada Zaprešića? Gospodinu gradonačelniku su poznati pozitivni zakonski propisi, na koje su mu vjerujem ukazivali njegovi suradnici, koji se uporno ignoriraju što, u konačnici, rezultira nezakonitim diplomama studenata Veleučilišta Baltazar. Usprkos brojnim zamolbama od strane RIFIN-a, gospodin gradonačelnik sve vrijeme vodi neku svoju politiku koja ima za cilj isključiti drugog osnivača. Za to moraju postojati razlozi. Razloge danas ne znamo, ali ćemo ih znati sutra što ćemo, jasno, javno kazati hrvatskim građanima. Zašto hrvatskim građanima? Zato jer postupanje gospodina gradonačelnika Željka Turka ignorira pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske. Što više dovodi u pitanje sama načela Ustava Republike Hrvatske. Sve je to moguće jedino i samo zahvaljujući Gradskom vijeću grada Zaprešića. Prema tome, članovi Gradskog vijeća grada Zaprešića morali su i moraju znati da izravno podržavaju (odgovaraju) svojim  odlukama za brojne nezakonitosti u poslovanju Veleučilišta Baltazar.

Pokažimo to primjerom. Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta baltazar gospodin mr. sc. Drago Bago je uputio „Odluku o davanju suglasnosti dekanu za prodaju bivšeg hotela u Biogradu na Moru“ gradu Zaprešiću 3. veljače 2016. godine. Spomenutoj Odluci je priložen prijedlog „Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine u vlasništvu Veleučilišta Baltazar Zaprešić“.

Gospodin Željko Turk je 9. veljače 2016. godine uputio Gradskom vijeću grada Zaprešića pismo kojim se predlaže Gradskom vijeću grada Zaprešića davanje suglasnosti na prodaju nekretnine.

Temeljem Odluke Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar i prijedloga gradonačelnika Željka Turka Gradsko vijeće na svojoj 16. sjednici od 15. veljače 2016. godine pod presjedanjem predsjednika mr. sc. Drage Bage donosi (20 glasova „za“) Odluku o davanju suglasnosti Veleučilištu Baltazar za prodaju nekretnina.

Drugi osnivač RIFIN je onemogućen u radu Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar pa je, prema tome, rad Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar nezakonit što znači da su odluke Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar ništetne. Upravno vijeće Veleučilišta Baltazar je donijelo nezakonitu odluku jer je njegov rad ništetan. Ne proizvodi niti može provoditi bilo kakve pravne učinke. Da je Upravno vijeće bilo zakonito izabrano donijelo bi zakonitu Odluku pa bi se drugi osnivač, RIFIN, morao odrediti o navedenoj Odluci. Za razliku od grada Zaprešića, RIFIN nije dobio ništa pa se nije mogao očitovati o navedenoj Odluci.  Bitno je identificirati da je gospodin Bago znao i zna da je rad Upravnog vijeća bio i jest ništetan. To je znao i zna dekan Veleučilišta Baltazar a činjenica je kako nije ukazao na nezakonitosti jednako kao ni gradonačelnik Željko Turk. To su znali kao što to i danas znaju stručne službe grada Zaprešića. Jednako su tako znali i morali su znati članovi Gradskog vijeća Grada Zaprešića. Zašto su glasovali kako su glasovali morat će objasniti kako odgovarajućim institucijama Hrvatske tako i građanima grada Zaprešića. Bito je shvatiti i razumjeti, kako kaže naš premijer Andrej Plenković, da će se putem posebno formiranih komisija ustanoviti činjenično stanje koje će biti temelj za rješavanje zakonskih i inih nepravilnosti.

Molim građane grada Zaprešića kao i djelatnike u gradu Zaprešiću i Biogradu na Moru, te zaposlenike u Veleučilištu Baltazar da mi dostave dokumentaciju kako je Veleučilište Baltazar došlo u posjed navedene nekretnine. Unaprijed zahvaljujem.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada zaprešića (X)