Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada zaprešića (X)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada zaprešića (X) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 01 Ožujak 2022 20:58

Općinski sud u Novom Zagrebu, Stalna služba u Zaprešiću, nepravomoćnom presudom je presudio da su sve odluke Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar Zaprešić nevažeće od 2. siječnja 2008. godine kako to stalno i ustrajno tvrdi RIFIN. RIFIN, ohrabren kako će se problemi nezakonitosti u Veleučilištu Baltazar riješiti, presudom Općinskog suda, uputio je pismo predsjedniku Gradskog vijeća grada Zaprešića (dostupno na www.rifin.com pod rednim brojem 59.) gospodinu Dragi Bagi o čemu je obavijestio gradonačelnika grada Zaprešića gospodina Željka Turka i gospođu Anu Skledar Matijević koju je u to vrijeme vršila funkciju dekana Veleučilišta (da bi nakon nekoliko godina bila otpuštena iako je jedna od ponajboljih nastavnika koja je doprinijela razvoju Veleučilišta). Do presude Općinskog suda politika gospodina Željka Turka se je mogla, budući da su bile i jesu kontrolirane informacije o stvarnom stanju u Veleučilištu, interpretirati u širokom rasponu, nakon presude jasno je da se radi o svjesnoj politici koja nije u suglasju s pozitivnim zakonskim propisima RH.

Nije slučajno pismo upućeno gospodinu Dragi Bagi. Naime, pored časne i ugledne funkcije predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića, gospodin Drago Bago je obnašao i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar. Zato je upravo gospodin Drago Bago postao odlučujuća poveznica između grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar. Usput rečeno, današnji predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića je u poziciji da riješi probleme nezakonitog poslovanja Veleučilišta Baltazar. Kao što je u pismu navedeno, RIFIN je bio spreman, kao što je to uvijek bio i je, dati dodatna obrazloženja kako bi gospodin Drago Bago, temeljem svojih, za ovaj predmet odlučujućih, funkcijama mogao poduzeti potrebne inicijative kako u interesu grada Zaprešića, tako i u interesu studenata, zaposlenika i vlasnika Veleučilišta.

Kao što je rečeno do prvostepene sudske presude Općinskog suda u Novom Zagrebu, Stalna služba u Zaprešiću bilo je moguće, kada je riječ o javnim djelatnicima koji nisu pravnici, različito interpretirati odnos među osnivačima u zavisnosti o (ne)informiranosti. Nakon presude navedenog suda bilo je jasno da se radi o svjesnim nezakonitim radnjama koje se događaju zahvaljujući jednom od osnivača – gradu Zaprešiću. I dok su gospoda gradonačelnik grada Zaprešića gospodin Željko Turk i predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića i predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar Drago Bago mogli komentirati odnose između dva osnivača na ovaj ili onaj način, donesenom presudom to više nije bilo moguće. Da se je željelo povratiti zakonitost rada Veleučilišta Baltazar navedena gospoda bi prihvatila inicijativu  RIFIN-a koji  je 31. kolovoza 2015. godine uputio članovima Gradskog vijeća grada Zaprešića i gradonačelniku grada Zaprešića gospodinu Željku Turku Molbu za sazivanje sjednice Gradskog vijeća grada Zaprešića (pismo dostupno na www.rifin.com Zaprešić kao slučaj br. 53).

To se nije dogodilo. Zato se postavlja cijeli niz pitanja koja će biti šire razmotrena u navedenoj knjizi. Molim čitatelja da razmisli zašto nisu navedena gospoda otvorila raspravu o inicijativi drugog osnivača, RIFIN-a, usprkos njegovoj eksplicitnoj molbi? Nadalje, jednako se postavlja pitanje zašto nisu članovi Gradskog vijeća grada Zaprešića otvorili raspravu kako bi se razmotrile nesuglasice između dvaju suosnivača – grada Zaprešića i FIFIN-a? Pitanje svih pitanja je zašto navedena gospoda ignoriraju pozitivne zakonske propise usprkos materijalnim dokazima da rad Veleučilišta, zahvaljujući njima, nije zakonit? Pitanja je mnogo, a razumnog odgovora nema. U RIFIN-u smo duboko uvjereni da ćemo saznati razloge ignoriranje zakonskih propisa o čemu ćemo obavijestiti svekoliku javnost. Ono što je potrebno pri tome imati u vidu su kolateralne žrtve politike navedene gospode kao što su studenti, zaposlenici Veleučilišta i građani grada Zaprešića. Osim toga, što svakako valja imati u vidu, neshvatljivost ponašanja navedene gospode imat će posljedice i za ugled Lijepe Naše jer je svima jasno da veleposlanstva prate zbivanja u Hrvatskoj o čemu informiraju svoje vlade. Navedeno i još mnogo toga je naslijedio današnji predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića gospodin Matija Teur. Velika je odgovornost gospodina Matije Teura glede stanja u Veleučilištu Baltazar koje više nije moguće ignorirati. Kao što sam predložio bilo bi dobro da se gospodin Matija Teur informira o pravnom stanju dvaju osnivača te o posljedicama njihovog djelovanja. Današnji predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića postao je odlučujući čimbenik koji može zaustaviti postojeću politiku grada Zaprešića prema Veleučilištu Zaprešić. To je razlog zašto smatram da bi valjalo podržati inicijativu RIFIN-a kako bi se umanjile štete koje se dnevno povećavaju samo zato jer se ne poštuju pozitivni zakonski propisi.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada zaprešića (XI)