Naslovnica Rifin's news Viktor Orban

Viktor Orban PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 05 Ožujak 2022 14:04

Poznato je da vlada Andreja Plenkovića vodi optimalnu i sveobuhvatnu politiku. Politika je bila optimalna do pojave razorne inflacije. Nakon pojave inflacije optimalnoj politici je dodana sveobuhvatna politika. Dobro se je upoznati s politikom naših sjevernih susjeda Mađara koji ne tvrde da vode niti optimalnu niti sveobuhvatnu politiku.

Podsjetimo se kako je Mađarska većinski vlasnik INA-e što znači da je prenesen naftni posao u Mađarsku. Sasvim je razumljivo da je MOL aktivni čimbenik mađarske koncepcije i strategije razvoja. Hrvatska bilježi deficit robne razmjene s Mađarskom. Ni to nije sve. Jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj u vlasništvu je Mađarske. Slikovito rečeno od četiri vodeća nogometna kluba Mađarska izravno i neizravno podržava dvije ambiciozne momčadi – Osijek i Hajduk. Tko podržava Hajduk taj može računati na podršku Dalmacije. Iz navedenog slijedi da je realno očekivati veći angažman mađarskog kapitala u turističkom, poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. To je uostalom okosnica budućeg razvoja hrvatskog gospodarstva. Dakle, mađarski predsjednik Viktor Orban je jasan i nedvosmislen kada kaže da će Mađarska podržati sankcije EU protiv Rusije, ali će mađarska ekonomija neizbježno osjetiti posljedice tih sankcija. Mađarski predsjednik tome dodaje sankcije imaju svoju cijenu i to je dvosjekli mač, a mi ćemo platiti tu cijenu vrlo brzo. Kazao je kako Vlada mora, sada i odmah, raditi na ublažavanju posljedica izravnih mjera koje su uvedene Rusiji. Predsjednik Viktor Orban ne vjeruje da će ratni užasi brzo prestati pa je postojeće tragično stanje okarakterizirao kao početak krize. Upozorio je i kako će rastuće cijene energenata u Europi potaknuti dodatne inflatorne pritiske koje će centralna banka i vlada morati kontrolirati. Kako Mađarska graniči s Ukrajinom izložena je snažnom izbjegličkom valu. Iako će većina izbjeglica samo proći Mađarskom, oko četvrtine će se, smatra predsjednik Orban, zadržati u Mađarskoj koja će ima pružiti potrebnu pomoć i zaposlenje. Istovremeno se predsjednik Orban, imajući u vidu energetsku ovisnost i naftni posao, zalaže za održavanje postojećih energetskih veza s Rusijom. Svjestan opasnosti ovog rata, i Mađarskih iskustava iz pedesetih godina prošlog stoljeća, posebno naglašava kako je jedinstvo EU danas najvažnije. Ističe, kao argumentaciju kako je potrebno nastaviti energetsku suradnju s Rusijom, kako bi ukinuće  energetske suradnje sa rusima, režijski troškovi svih mađarskih obitelji bi se utrostručili u jednom mjesecu, što ne smiju snositi  mađarske obitelji. Stoga ne podržavam ovaj potez, neće mađarske obitelji plaćati cijenu rata. Predsjednik Orban, zagovarajući pregovore, predlaže Budimpeštu jer, po njegovom mišljenju, jedina prihvatljiva kombinacija je uspostava mira i to što prije. Svoje izlaganje je završio kako Mađarska pruža i pružat će humanitarnu pomoć Ukrajini putem isporuke goriva, hrane i osnovnih potrepština te, već spomenuto, prihvaćanje izbjeglica.

Umjesto jasnog i preciznog stava naše Vlade, uvjeravaju nas, kako se radi na paketima mjera koje bi trebale pomoći hrvatskim građanima. To što se radi nije ništa posebno. Prirodno je da vlada radi. Ono što vlada Andreja Plenkovića nije jasno kazala hrvatskim građanima koja je politička platforma za političke odluke kako ih voli nazivati naš premijer. To je jasno poručio predsjednik Viktor Orban kada je kazao kako troškove rata neće snositi mađarske obitelji. Dovoljna je jedna rečenica koja jasno ocrtava koju i kakvu će socijalnu politiku provoditi njegova vlast.