Naslovnica Rifin's news Bespilotna letjelica

Bespilotna letjelica PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 11 Ožujak 2022 16:49

Sinoć se je pored studenskog doma srušila bespilotna letjelica. Tijekom današnjeg dana nismo dobili na mnogobrojna pitanja. Građani su razumljivo uznemireni. Šutnja u ovim slučajevima ne smiruje već dodatno povećava uznemirenost koja pokazuje svu našu nemoć. Ovaj put nije dovoljno građanima reći kako nema razloga za brigu. Građani se s pravom boje što nam donosi sutra. Postavlja se pitanje kako je moguće da dvije članice NATO-a nisu reagirale, s jedne strane, i, s druge strane, da li je obrambeni štit NATO-a propustan kao vrša? Da li nam bespilotna letjelica navještava turističku žetvu ili sigurnosno upozorenje?

Pad bespilotne letjelice kao što je rekao predsjednik Zoran Milanović valja odrediti kao ozbiljan incident. Vrijeme će pokazati da li se je incident dogodio slučajno ili je to dio neke i nečije politike. U svakom slučaju incident upozorava kako retorika o optimalnoj ili sveobuhvatnoj politici premijera Andreja Plenkovića postaje ugroza, kako sam to napisao u zadnjem broju 7dnveno koji je dostupan na ovim stranicama, koja bi nas mogla skupo, jako skupo koštati.

Interventna sredstva kako bi se povećale robne rezerve valja identificirati kao nismo vodili primjerenu politiku robnih rezervi. Potresi su pokazali kako nam je sve nedostajalo kao da ne postoji institut robnih rezervi. Nema reformi, nema koncepcije i strategije razvoja, nema pomoći izvoznom sektoru kako bi opstao. Svi traže pomoć i nitko je ne dobiva. Zato vlada Andreja Plenkovića općenito priča kako analizira da bi prikrila svoju nemoć. Nemoć postaje svakim danom sve preciznija dijagnoza stanja hrvatskog društva. Sve nas iznenađuje. Nema plana jer plan znači promišljanje što je izvršnoj vlasti prilično strano, zapravo neprihvatljivo.

Pad bespilotne letjelice valja shvatiti kao upozorenje da se promjeni optimalna i sveobuhvatna u pragmatičnu politiku od koje će imati koristi hrvatski građani. Potrebno je odmah i sada pristupiti rebalansu proračuna. Gospodo: rat je u središtu Europe. Rat ima i imat će značajne posljedice po blagostanje hrvatskih građana kako danas tako i sutra. Mi ne trebamo; mi moramo odmah procijeniti moguće ugroze i sačuvati egzistenciju hrvatskih građana. Pri limitiranju cijena benzina, koja nije primjerena (zadovoljavajuća) postojećem stanju, premijer Andrej Plenković je kazao kolika bi cijena benzina bila da njegova vlada nije reagirala. Interpretacija premijera je imala za cilj ukazati kako je njegova vlada učinila puno, da ne kažem previše. Poštovani gospodine premijeru, nije to primjerena retorika prema hrvatskim građanima koji svakim danom postaju siromašniji. Svjesni smo da je stanje u Lijepoj Našoj teško i bremenito. Upravo zato je valjalo hrvatskim građanima kazati kako vlada ne raspolaže niti potrebnim sredstvima kako bi pomogla građanima, niti ima vjerojatne procjene o možebitnim događanjima koji će se dogoditi već sutra.

Tako pad bespilotne letjelice jasno naznačuje kako će sutra biti još turbulentnije od onog što proživljavamo danas, koje je znatno teže od onog što smo proživljavali jučer. Za to će se, na žalost, pobrinuti pad turističke žetve. Pad bespilotne letjelice mogao bi smanjiti turističku žetvu, ako ne nastupi mir, za najmanje milijardu eura. Milijarda eura u našem slučaju predstavlja velik novac kako za državnu blagajnu tako i za blagostanje hrvatskih građana. Koliko je to puno novaca najbolje nam kazuje veličina BDP-a od cca 50 milijardi eura. To je realan problem koji nas čeka već sutra. Da bi ga spremno dočekali potrebna nam je već danas druga i drugačija ekonomska politika. Umjesto optimalne politike predlažem vladu nacionalnog spasa kako bi se blagovremeno i učinkovitije reagiralo na nove i nama nepoznate izazove.