Naslovnica Rifin's news Cijena naftnih derivata

Cijena naftnih derivata PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 15 Ožujak 2022 20:26

Danas sva javna sredstva priopćavanja nam  nove cijene naftnih derivata. Što više zovu stručnjake, po vlastitoj ocijeni, koji bi trebali pučanstvu, da ne kažem ovcama, objasniti pravo stanje glede cijena naftnih derivata, s jedne strane, i, s druge strane, što je potrebno učiniti kako bi se sačuvao blagostanje (u našem slučaju da se ne poveća siromaštvo) hrvatskih građana.

Najprije valja kazati kako funkcionira birokratski sustav. Birokratski sustav ne želi jednostavna rješenja. Tada birokracija ne bi bila potrebna što bi moglo ugroziti njezin značaj. Nitko ne želi postati beznačajan. Tako umjesto da se uvedu plivajuće trošarine koje će omogućiti zamrzavanje cijena kako bi se sačuvao standard građana svjedočimo gotovo religioznim obredima u javnom informativnom prostoru. Pored navedenog moglo bi se odrediti moguća kupnja goriva po kontroliranim cijenama. Veću potrošnju naftnih derivata trebalo bi omogućiti po tržišnim cijenama (postojećem modelu). Umjesto toga vlada Andreja Plenkovića će svaki put razmatrati, što će nam javni mediji prenijeti, kako bi građani zapamtili kako ova vlada brine za njihov standard. Još je bolje kazati kako se očekuje smanjenje cijena pa ne moraju baš ništa činiti, grijeh propusta nitko neće zapamtiti. Treba shvatiti i razumjeti kako se naša vlada neće tek tako odreći poreznih prihoda kako bi mogla, kako to kaže naš narod, živjeti „ko bubreg u loju“.

Osim toga smanjenje trošarina za 20 odnosno 40 lipa je privid kako je vlada smanjila porezni teret. Naprosto treba razmotriti strukturu cijena. Maloprodajna cijena se sastoji od cijene sirovina (uvećanih za trošarine) i troškova prerade te trgovačke marže na čiji se zbroj zaračunava PDV. Tako ako se poveća bilo koja komponenta strukture cijena obračun PDV-a povećava porezne prihode. Ukoliko se uvedu varijabilne trošarine tada se trošarine smanjuju za iznos povećanja cijene nafte pa, prema tome, cijena je fiksirana. Prema tome, stručnjaci i novinari bi morali građanima prikazati kakva je cijena bila prije intervencije vlade, potom, za koliko je intervencija vlade smanjila cijene i za svaki slučaj izračunati koliki su porezni prihodi prije i poslije promjene cijena po litri naftnog derivata. Tada bi znali što je vlada zapravo učinila.

Ovako javna sredstva priopćavanja slijepo slijede upute vlade koja ima za cilj kazati građanima kako ona brine za ispaćen i siromašan narod, kako bi dobila povjerenje na slijedećim izborima, iako to zapravo nije točno. Toliko o hrvatskom modelu kako vlada  služi svom narodu.