Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada zaprešića (XIII)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada zaprešića (XIII) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 22 Ožujak 2022 20:37

Nepoštivanje zakonskih propisa nastavlja se objavom Natječaja za izbor dekana Veleučilišta Baltazar Zaprešić. RIFIN, kao jedan od osnivača, intervenirao je pismom, od 31. siječnja 2017. godine (dostupno na www.rifin.com u rubrici „Zaprešić kao slučaj“ pod rednim brojem 62.),  kako bi ukazao na nezakonitosti i, stoga, ništetnost objavljenog Natječaja, gospodinu gradonačelniku Željku Turku. Obavijest o intervenciji dostavljena je istog dana gospodinu Drgi Bagi. Valja identificirati da je gospodin Drago Bago u to vrijeme obavljao dvije odlučujuće funkcije glede zakonitosti rada Veleučilišta Baltazar. Gospodin Drago Bago je obnašao funkciju predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića i funkciju predsjednika Upravnog vijeća.

Značaj pisma sastoji se u ukazivanju, pa i protestu drugog osnivača RIFIN-a, vodećih čelnika grada Zaprešića na nezakonitosti što, sa svoje strane, imajući u vidu da su uporno ignorirali naše inicijative, pokazuje kako se radi o svjesnim, iz nama nepoznatih razloga nezakonitim radnjama, kako u ime Gradskog vijeća grada Zaprešića tako i u ime Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar. Iz tako definiranog odnosa je jasno da su vodeći čelnici grada Zaprešića svjesno odlučili da onemoguće drugog osnivača, RIFIN, u Ustavom zagarantiranim pravima o nedodirljivosti vlasništva. Dakle, ne radi se samo o kršenju zakonskih propisa, već se radi o kršenju Ustavnih načela.

RIFIN je reagirao jer je nezakonito formirano Upravno vijeće Veleučilišta Baltazar objavilo nezakonito Natječaj za izbor dekana Veleučilišta Baltazar. Možebitni izbor dekana je ništetan jer ga je izabralo nezakonito formirano Upravno vijeće. Tako je rad izabranog dekana također nezakonit kao što je to i njegovo zastupanje prema trećim pravnim i fizičkim osobama Veleučilišta Baltazar. Iz toga slijedi kako su sve radnje o kojima odlučuje ili koje prepušta učiniti nezakonito izabran dekan također nezakonite – ne proizvode pravni učinak. Prema tome, gospodin Drago Bago je objavljivanjem Natječaja nezakonito postupio na što gradonačelnik gospodin Željko Turk nije reagirao na zakonit način.

Navedeno ukazuje zašto „Zaprešić kao slučaj“ nije problem samo dvaju osnivača. To je jedan od problema koji tako snažno ugrožavaju temeljne vrijednosti bilo kojeg društva, u ovom slučaju hrvatskog.  To je razlog zašto ćemo „Zaprešić kao slučaj“ objaviti kao dokument jednog vremena u kojem ćemo navesti sve sudionike koji su bili upoznati sa slučajem a nisu napravili ono što su morali po prirodi stvari svoga javnog djelovanja. Neki od navedenih slučajeva su pravno već zastarjeli što će biti posebno obrađeno u navedenom radu. Međutim, jedno su nezakonitosti za koje će sudionici jednog dana odgovarati, a potpuno je drugo pitanje javno objavljeni dokumenti koji pokazuju da javni djelatnici nisu učinili ono što im je bila dužnost, odnosno ono što su im imperativno nalagali zakonski propisi. Iz navedenog slijedi da javne rasprave kako nema mjesta nezakonitostima nisu ni iskrene niti istinite. Da je tome tako pokazat će „Zaprešić kao slučaj“. Potrebno je kazati kako nezakonitosti koje pokazuju dokumenti na ovim stranicama pod rubrikom „Zaprešić kao slučaj“ ne samo da su kratkoročna dijagnoza već dugoročno ukazuju i obrazlažu kakva je perspektiva, ako se nastavi kako to kazuje „Zaprešić kao slučaj“, Lijepe Naše. Osim toga, dokumenti pokazuju kako postoji nedodirljivost javnih osobna koji su izabrani na časne dužnosti, a čiji postupci ukazuju da u Lijepoj Našoj Vlada bezakonje.

Vjerujemo da će gospodin Matija Teur novi predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića pokrenuti istragu, ne samo zato jer to zahtijeva dugi osnivač, već zato jer ne prihvaća nezakonite odluke grada Zaprešića bez obzira tko i zašto donosio nezakonite odluke. Naprosto, nepoštivanje zakonitog okvira znači nepoštivanje građana koji su javnim djelatnicima, u ovom slučaju članovima Gradskog vijeća grada Zaprešića dali povjerenje. Na znamo da li je ili nije gospodin Matija Teur već postavio važna  pitanja kao bi se rasvijetlili odnosi između dvaju osnivača Veleučilišta Baltazar kako bi se Gradsko vijeće grada Zaprešića odredilo kako prema dokumentima koje iznosi drugi osnivač, tako prema potrebnim koracima kako bi se uspostavilo zakonito poslovanje Veleučilišta Baltazar. To ćemo uskoro vidjeti. Ono što je sigurno RIFIN će ustrajno nastaviti, kako što je to činio i do sada, ukazivati svim relevantnim čimbenicima na nezakonite radnje koje su se do sada tolerirale u gradu Zaprešiću glede rada Veleučilišta Baltazar. Usput rečeno, u prošlom sazivu Gradskog vijeća grada Zaprešića bilo je pitanja glede nezakonitosti izdavanja diploma na što je vladajuća koalicija odgovorila kako su diplome zakonite. Draga gospodo, bilo bi dobro da gradskim zastupnicima prezentirate dokaze umjesto riječi. U jednom od narednih rasprava ću pokazati kako je dokument, potpisan od gospode Drage Bage i Željka Turka, ignoriran iz nama nepoznatih razloga.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada zaprešića (XIV)