Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada Zaprešića (XIV)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada Zaprešića (XIV) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 29 Ožujak 2022 16:01

Upravno vijeće Veleučilišta je 20. ožujka 2018. godine izabralo za novog dekana - gospodina Vladimira Šimovića bez suglasnosti drugog osnivača, RIFIN-a, „što predstavlja samo još jednu u nizu nezakonitih i ništetnih odluka koje je predmetno upravno Vijeće donijelo od dana 2. sijećnja 2008. godine pa sve do danas“ (dostupno na ovim stranicama pod rubrikom „Zaprešić kao slučaj“ pod rednim brojem 87.).

RIFIN je, čim je saznao za nezakonit izbor novog dekana, uputio pismo predsjedniku Gradskog vijeća grada Zaprešića i predsjedniku Upravnog vijeća veleučilišta Baltazar gospodinu Dragi Bagi. Kao što je u pismu naznačeno kopija pisma je dostavljena članovima nezakonito izabranog Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar: Marini Jaman, Konstanci Korenčić Kampl i Ivanu Pokupecu, te članovima Gradskog vijeća grada Zaprešića (saziva 2017. – 2021.).

Kopija pisma je dostavljena predsjednici Republike gospođi Kolindi Grabar Kitarević, predsjedniku Vlade gospodinu Andreju Plenkoviću, predsjedniku i potpredsjednicima Hrvatskog sabora gospodi: Gordanu Jandrokoviću, Milanu Brkiću, Željku Reineru, Furiu Radinu, Boži Petrovu i Siniši Hajdaš Dončiću, državnom odvjetniku gospodinu Dinku Cvitanu, članovima Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te članovima Odbora za predstavke i pritužbe kao i predsjednicima svih 14 klubova Hrvatskog sabora. Prema tome, pismo je dobilo više od 60 javnih radnika. Postavlja se pitanje da li je bilo bilo kakve reakcije. Odgovora je poguban – nitko nije reagirao. Upravo je to razlog zašto će knjiga koju pišem, temeljem podataka „Zaprešić kao slučaj“, pokazati, u vektorskom pogledu, zašto Hrvatska zaostaje za ostalim učinkovitim tranzicijskim zemljama. Biti će lijepo vidjeti kada se naši političari nađu na popisu, indeksu imena, u spomenutoj knjizi. Da bi stvar bila gora političari se kunu kako služe hrvatskim građanima. Zato politika inzistira na podjeli lijevih i desnih, iako nema ni lijevih ni desnih.

Nadalje, iz adresara je vidljivo koliko je drugi osnivač, RIFIN, zabrinut načinom izbora dekana. Zašto je tome tako? Dekan Veleučilišta Baltazar ima velika ovlaštenja koja su propisana Statutom (koji je također promijenjen suprotno zakonskim propisima o čemu će u narednim raspravama biti više riječi). Dekan donosi odluke koje mogu imati značajne materijalne i ine posljedice za rad Veleučilišta. Dekan samostalno iz svoje nadležnosti predstavlja Veleučilište prema trećim pravnim i fizičkim osobama. Slikovito rečeno nezakonito izabrani dekan, imenovan od stane nezakonito formiranog Upravnog vijeća Veleučilišta, preuzima temeljem nezakonito potpisanih ugovorima prava i obveze u ime Veleučilišta. Reći ćete kako to nije moguće. Moguće je. Kako je moguće da nitko od spomenutih naslova nije reagirao na primjeren način. Uostalom pitajte pravnike pa će Vam oni kazati kako to nije moguće po zakonu, ali gradonačelnik gospodin Željko Turk je daleko više od zakona. Zakone poštuju građani drugog reda. Za njih su pisani. Naš bi narod rekao: sve može jedno vrijeme ali ne može sve vrijeme. Da skratim, od 2. siječnja 2008. godine sve su odluke nezakonitog Upravnog vijeća i nezakonito izabrani dekani donosili ništetne odluke. Eventualni sporovi koje je od navedenog datuma imalo Veleučilište problem su po sebi. Međutim, to ne zabrinjava gospodina gradonačelnika Željka Turka, kao ni gospodina Dragu Bagu. Kada se izvrši revizija poslovanja kako je to predložio drugi osnivač, RIFIN, moći će se utvrditi materijalna i nematerijalna šteta politika gospodina gradonačelnika Željka Turka i gospodina predsjednika Upravnog vijeća Baltazar i Gradskog vijeća grada Zaprešića gospodina Dragu Bagu.

Navedena gospoda su svojim politikama učinili što su učinili. Komisije će reći što je za činiti kako bi se donijele potrebne odluke i tako uspostavilo zakonito poslovanje u Veleučilištu Baltazar. Što se problem prije riješi to će biti manji troškovi i svekoliki gubici. Zato je gospodin Matija Teur u posebnoj poziciji jer je naslijedio, kumulativno gledano, velike probleme u Veleučilištu Baltazar. Od njega zavisi da li će se ili se neće riješiti godinama taloženi problemi. Osobno vjerujem da će gospodin predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur svojom politikom inzistirati na poštivanju zakona. Ukoliko to ne učini podržava politiku gradonačelnika Željka Turka. Na njemu je da odluči i poduzme potrebne radnje. Prvi korak je formiranje komisije i rasprava na Gradskom vijeću temeljem nalaza za to formirane komisije što će, u konačnici, rezultirati potrebnim odlukama. Drugi osnivač, RIFIN, stoji na raspolaganju kako gospodinu Matiji Teuru tako i ostalim članovima Gradskog vijeća. Jasno, kako bi se donijele ispravne odluke RIFIN će svoje tvrdnje potkrijepiti dokumentima.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada Zaprešića (XV)