Naslovnica Rifin's news Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada Zaprešića (XV)

Knjiga: “Zaprešić kao slučaj” – Gradsko vijeće grada Zaprešića (XV) PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 05 Travanj 2022 15:30

Konačno su se, gospoda gradonačelnik grada Zaprešića i predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar i predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića, odlučili odgovoriti na ustrajne inicijative putem nadležnih institucija od strane RIFIN-a (dostupno na ovim stranicama pod rubrikom „Zaprešić kao slučaj pod rednim brojem 99.).

Kao što je razvidno iz dokumenta predmet upućenog pisma RIFIN-u je „presuda TS u Zagrebu pod brojem P-657/15, očitovanje“. U očitovanju se kaže: „Ovim dopisom Vas izvješćujemo da će članovi Gradskog vijeća Grada Zaprešića na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća planiranog za svibanj/lipanj 2019. biti upoznati s presudom Trgovačkog suda u Zagrebu poslovni broj P-657/2015 i presudom Visokog trgovačkog suda u  Zagrebu poslovni broj Pž-1184/2017-2 od 27.2.2019., u pravnoj stvari  tužitelja RIFIN d.o.o. protiv tuženika Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić. O učinjenom ćemo Vas obavijestiti (podvukao autor).“ Da bi se naglasilo kako će se problemi riješiti lijevo je potpisao gospodin gradonačelnik Željko Turk, dipl.oec., a desno Predsjednik Gradskog vijeća mr.sc. Drago Bago.

Ovom prilikom o presudi je potrebno kazati kako su se tvrdnje i stavovi RIFIN-a, presudom navedenih sudova, pokazale točnim kako  Veleučilište Baltazar ne radi sukladno pozitivnim zakonskim propisima zahvaljujući politici navedene gospode. (od tužbe do njezinog kraja posebno ću govoriti u djelu kada će se raspravljati o pravosuđu – jasno, s imenima i prezimenima).

Navedeno pismo potpisano od spomenute gospode je važno kako zbog javno iskazane potvrde kako su upoznati s presudom Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, tako i zbog javno iskazane obveze da će o spomenutim presudama izvijestiti članove Gradskog vijeća grada Zaprešića. To je bitno identificirati jer nam pokazuje, po meni dokazuje, da je svjesno nastavljena politika ignoriranja pozitivnih zakonskih propisa, s jedne strane, i, s druge strane, svjesne podrške tadašnjeg saziva  Gradskog vijeća grada Zaprešića navedenoj gospodi - da se nastavi nezakonito poslovanje Veleučilišta Baltazar. Naime, kao što je vidljivo iz objavljene dokumentacije „Zaprešić kao slučaj“ RIFIN nije do dana današnjeg dobio obećano Izvješće o zaključcima na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća grada Zaprešića. RIFIN-u nije poznato da li je ili nije uopće raspravljano o spomenutim presudama na planiranoj sjednici Gradskog vijeća grada Zaprešića za svibanj/lipanj 2019.

Iz pisma je razvidno kako je poznato navedenoj gospodi pravno stanje u kojem Veleučilište djeluje. Njihova je obveza bila izvijestiti relevantne čimbenike, nije nam poznato da li su to učinili,  odgovorne čelnike zaposlene u službama grada Zaprešića (koji su morali inzistirati od početka na zakonitom radu), zaposlene u  Veleučilištu Baltazar, te identificirati inicijatore nezakonite politike, te obavijestiti sve ostale relevantne čimbenike (koji su brojni) uključivo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (o čemu će također posebno biti riječi), Ministarstvo uprave i pravosuđa. Moja cjelokupna rasprava i dostupni dokumenti  pod nazivom „Zaprešić kao slučaj“ imaju samo jedan cilj - uskladiti poslovanje Veleučilišta Baltazar s pozitivnim zakonskim propisima. Bitno je kazati - RIFIN-u je nepoznato da li su spomenuta gospoda poduzeli potrebne korake.

Gospodin gradonačelnik Željko Turk i gospodin Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Baltazar i predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešić Drago Bago , koji su dobili povjerenje građana u obnašanju funkcija u gradu Zaprešiću, morali bi temeljem svojevoljno dane izjave obrazložiti zašto nisu postupili kako su to naveli u pismu drugom osnivaču – RIFIN-u. To pitanje mora postaviti današnji Predsjednik Gradskog vijeća grada Zaprešića jer potpis na pismu predstavlja obvezu  predsjednika Gradskog vijeća grada Zaprešića. Iz navedenog slijedi da je današnji predsjednik Gradskog vijeća preuzevši funkciju preuzeo obveze svog predšasnika. Stoga, pozivam gospodina Matiju Teura da postavi potrebna pitanja svom predšasniku kao bi odgovorio, sukladno danoj i potpisanoj izjavi, RIFIN-u drugom osnivaču Veleučilišta Baltazar. Isto vrijedi i za gospodina gradonačelnika Željka Turka kojem javno moraju postaviti pitanje ne samo gospodin Matija Teur već i svi članovi Gradskog vijeća. U diskusiju bi se svakako trebalo pozvati i članovi Gradskog vijeća koji su u više mandata obnašali tu časnu dužnost (od 2. siječnja 2008. godine). Bez spoznaje o pravom i pravnom stanju glede poslovanja Veleučilišta Baltazar nije moguće donijeti zaključak koji je u interesu građana grada Zaprešića jednako kao  nastavnika i studenata te vlasnika.

Nastavlja se:  Gradsko vijeće grada Zaprešića (XVI)