Naslovnica Rifin's news Preludij

Preludij PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 08 Travanj 2022 17:10

Hrvatski sabor je zatražio od Ustavnog suda ocjenu referendumskih pitanja temeljem kojih je MOST prikupio dovoljan broj glasova. Usput rečeno ti MOST-ovci su jedna - velika gnjavež. Stalno prikupljaju neke potpise. Pa im ne odgovara ovo pa im ne odgovora ono. I tako u nedogled.

Nisu samo MOST-ovci aktivni. Vladajuća koalicija nikada ne spava. Stalno i ustrajno prati unutrašnje i vanjske neprijatelje što je stara navada hrvatskog naroda. Ona je, usput rečeno, odlučna pokazati tim malim politikantima koje, mora se priznati, previše ne voli naš premijer Andrej Plenković, kako se igra u europskoj ligi. Naš premijer jasno i precizno ocjenjuje rad MOST-a kao, blago rečeno, pričam ti priču – nema tu forme, nema tu sadržaja. Ipak za svaki slučaj napravljen je cijeli scenarij kako ne bi došlo do nezamislivog i neprihvatljivog referenduma. Postavlja se pitanje što će referendum kada imamo tako empatičnu vladu? Referendum bi bio potreban da je netko drugi na vlasti. Ovako referendum je samo nepotreban trošak i izraz nemoći sjajnom kapetanu hrvatskog broda. Gotovo bi se moglo kazati kako nam sve susjedne države zavide na ovako velikim iskoracima. (Druga je stvar, i nevažna za ovu priču, što to mi ne vidimo pa stoga, temeljem premijerove izjave, vjerujemo). I ne samo to. MOST sustavno djeluje kako bi omalovažio velika postignuća vladajuće koalicije. Što je previše, previše je.

Sada kada nastupi relaksacija, vladajući su sigurni kako građani neće izaći na eventualni referendum. Zašto bi izašli na referendum kada je Stožer ukinuo gotovo sva ograničenja kako bi hrvatski građani uživali u njegovoj mudrosti. To je javna priča. Postoji i ona druga. Zločesti uvijek nešto mrmljaju. Tako ti zločesti smatraju da je najavljena relaksacija uvod kako bi se umirili (oni čak kažu umrtvili) građani, s jedne strane, i, s druge strane, omogućili Ustavnom sudu da svojim dubokim i sveobuhvatnim, te optimalnim izučavanjem upućenih im pitanja zaključi kako dostavljena im pitanja nisu u suglasju s ustavnim načelima pa, prema tome, nema osnove da se raspiše referendum. Uostalom scenarij da se referendum ne dogodi ima i druge mogućosti koje su za sada, malo je reći, državna tajna.

Zapravo referendum kao temeljni oblik odlučivanja je, kao što je to u Švicarskoj, u Lijepoj Našoj nepotreban. Moglo bi se kazati štetan jer sugerira građanima kako mogu odlučivati što je u našim uvjetima priča i samo priča. Vladajuća koalicija vodi optimalnu i sveobuhvatnu politiku. Eskapade MOST-a modu bit nekom zabavne ali politika koju provodi ova koalicija je toliko kompleksna i učinkovita da je članovi i simpatizeri MOST-a ne prepoznaju ili, što je isto, ne razumiju. Osobno podržavam i preferiram referendum ali, imajući u vidu navedeno, morat ću preispitati svoje mišljenje. Jednostavno rezultati ove politike su toliko uvjerljivi da se svi nadam što skorijim prijevremenim izborima.