Naslovnica Rifin's news Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 27 Travanj 2022 17:35

Poljska i Bugarska su odbile plaćati isporučeni plin ruskim rubljima. Rusija je prekinula isporuku plina navedenim zemljama. Tako kroz Bugarsku teče plin za Mađarsku i Srbiju. Bugarskoj – ništa. Ursula von der Leyen je postupanje Rusije nazvala ucjenom na koju će EU znati odgovoriti. Može li to zadovoljiti vjerne Bugare? Jasno da ne može i točka.

Jedan broj zemalja, ovisnice o ruskom plinu, prihvatile su mogućnost plaćanja isporučenog plina ruskim rubljima. Bugarska vjerna zajedničkoj politici EU prihvatila je stav EU. Najnerazvijenija zemlja poštuje pravila EU, ali to ne važi za razvijene članice. Bugarska dijeli more s Rusijom. Bugarska je ovisna o ruskom plinu jer je pokrivala čak 90% svojih potreba za plinom uvozom iz Rusije. Bugarska neće uspjeti izdržati rusku ucjenu što će dodatno smanjiti ionako mali dohodak bugarskih građana. Siromaštvo i bijeda bit će još veći nego što je to bilo još jučer.

Predsjednica europske komisije je jasno kazala kako će EU odgovoriti. Ništa nije kazala što će učiniti kako bi pomogla Bugarskoj. Mala i periferna, tome, nerazvijena zemlja nikog ne interesira. EU optimisti o tome šute. EU optimisti brinu o vlastitom interesu. Razvijene zemlje vode kao i uvijek nameću svoju politiku manje razvijenim zemljama članicama. Tako je pitanje svih pitanja smanjenje gospodarske aktivnosti u bogatoj Njemačkoj ili Austriji, ali nije pitanje mogući gospodarski kolaps Bugarske. Koja i kakva je to politika uzajamnosti? Manje razvijene zemlje članice, recimo Hrvatska, nije niti jednu riječ kazala kako je potrebno u ovom odlučnom trenutku pomoći Bugarskoj. Marine Le Pen je problem jer bi njezina pobjeda mogla značiti usporavanje nametnute politike razvijenih članica EU. O tome se radi. Upravo razvijene članice EU sile manje razvijene zemlje da prihvate politiku koje same ne provode. To ja nazivam imperijalizam u rukavicama.

Slovenija je nakon izbora najavila kako će inzistirati na odluci arbitraže glede granica. Ono što je bilo prihvatljivo za Sloveniju u vrijeme Janše postalo je nesnosno za samo nekoliko dana. Gdje je tu zajedništvo? I što ono znači?  Slovenija kao razvijenija zemlja neće odstupiti od svojih namjera. Naš premijer je Šengenski prostor odredio kao strateški cilj. Što će učiniti naš premijer da „omekša“ Sloveniju. Bojim se malo, jako malo. Hrvatska ustrajno radi na zamjeni kune eurom početkom slijedeće godine. To nije dobro. To je potrebno EU kako bi se pokazalo da je projekt EU nezamjenjiv kako će to svjedočiti Hrvatska. Past će i poneki aplauz kako je naš premijer prepoznao trenutak (koji je uvijek optimalan) kada će se Hrvatska pridružiti zemljama koje imaju zajedničku valutu. Upozoravanja, uključivo autora ovih redaka, ne da nije potrebno čuti, već je to izraz katastrofičara koji znaju samo brundati. Katastrofičari nisu na razini političke odluke kako svoje odluke naziva premijer Plenković. Dobit ćemo nešto eura za svoju poslušnost. I to je sve. Gdje je tu suverenitet? Nema ga i to nije cilj politike ove Vlade. Cilj politike ove Vlade je dobiti što je moguće veću pomoć kako bi se dobili slijedeći parlamentarni izbori o čemu će biti uskoro više riječi.

Valja zapisati kako je Ursula von der Leyen, onako usput, kazala kako je potrebno povećati cijepljenost. Jedan od razloga je kupljena velika količina cjepiva koje će vjerojatno otići u – smeće.