Naslovnica Rifin's news To se zove Oda radosti

To se zove Oda radosti PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 12 Svibanj 2022 17:06

Sve je spremno za rebalans proračuna. Kakve vijesti? Jedna bolja od druge. Sve je optimalno i sveobuhvatno. Tko to nadahnjuje našeg premijera Andreja Plenkovića? Koji je premijer toliko dao svome napaćenom narodu. Sve je bez presedana! Ushit za ushitom.

Najprije Silvano Hrelja, veliko pojaćanje vladajućoj koaliciji, nas je razoružao u srijedu svojim slobodnim govorom. Da ne bi bilo zabune, na početku je kazao kako ne podilazi našem premijeru Andreju Plenkoviću ali je prisiljen, istine radi, kazati kako je naš premijer velik u ovim teškim trenucima kada je cijeli svijet zabrinut kako glede inflacije, tako i glede rata i, što je još više uznemirujuće, dodatnih ugroza koje oni dinamiziraju. U tim i takvim uvjetima naše je premijer, kaže nam Silvano Hrelja, smogao snage raspraviti s njim (razumije se samo po sebi) korekcije glede formiranja konačnih razreda (jasno - siromaštva) kako marginalni (s obzirom na razredne granice) ne bi dobili manje i tako kompromitirali, kako pomoć nazivaju ushićeni penzioneri, Red Bull (kakav energetski – nemojte kazati glasački - napitak!). Ukratko Silvano Hrelja je predložio zaokruživanje razreda naviše (u novom prijedlogu predložene promjene razreda su tehnički odgovarale danom iznosu predviđene pomoći i, prema tome, granice razreda su izražene u lipama) tako da ih je (povećao) zaokružio na sto jedinica. Naš je premijer, kako kaže Silvano Hrelja, sve shvatio u sekundi pored tako velikih problema koje je mora toga dana riješiti. Shvativši, odmah se prihvatio telefona i tražio od mjerodavnih institucija da li je moguće prihvatiti prijedlog Silvana Hrelje. Silvano Hrelja je slavodobitno kliknuo kako je njegov prijedlog prošao što će zahvalni penzioneri s oduševljenjem proslaviti i to tim više jer se isplata očekuje već 13. svibnja ove godine. Ushit je tim veći jer će se pomoć umirovljenicima, zahvaljujući Silvanu Hrelji, povećati za dodatnih dvadeset milijuna. U tren je naš premijer misaono „konzultirao“ prijedlog rebalansa proračuna i utvrdio kako dodatnih dvadeset milijuna nije nikakav problem za optimalnu i najuspješniju izvršnu vlast do sada. Narod bi kazao – nije Beg cicija. Zločesti kažu da je izabrani datum isplate donesen „slučajno“ je će se HDZ simbolički podijeliti dan kasnije (na stogodišnjicu rođenja pokojnog predsjednika Franje Tuđmana). Naš nas premijer uvjerava kako do podjele neće doći i kako HDZ ostaje monolitan (nije dodao - kao klisurina).

“Dobre vijesti za Hrvatsku! (uzbuđeno je kliknula predsjednica Europske komisije Ursula vod der Leyen).   Po našem mišljenju, Hrvatska je spremna primiti prvu uplatu iz NextGeneration EU-a. Čim države članice daju zeleno svjetlo, Hrvatska će dobiti 700 milijuna eura. Hrvatska može računati na podršku Europske komisije u provedbi svog plana oporavka”. U svom zanosu nije propustila kazati kako smo već dobili 818 milijuna avansa iz istog fonda i kako ćemo dobiti još 4782 milijuna eura što ukupno iznosi fantastičnih 6300 milijuna eura. Krasne vijesti, gle čuda nekoliko dana prije rebalansa proračuna. Našoj vladi pod „dirigentskom palicom“ našeg premijera Andreja Plenkovića nema ravna pa je, prema tome, samo nebo granica. Kad spomenete nebo odmah se to povezuje s božanstvom ali to mi nije bila namjera.

Samo zločesti i nezahvalni mogu govoriti kako ova vlada nije ispunila sva očekivanja svojih građana. To što su građani (gotovo četvrtina) siromašni to će se riješiti kako obećava optimalna vlada Andreja Plenkovića. Zločesti kažu kako mladi i dalje odlaze. I to će se riješiti kažu vladajući. Prisutna inflacija i prisutna ratna razaranja rastaču društveni sustav, kažu zločesti. E, to nećemo dozvoliti kažu vladajući. Sve ćemo mi to riješiti. Da je tome tako govore tvrdoglave brojke kako su se povećale nominalne plaće. Samo zlonamjerni mogu kazati kako se realna plaća računa kada se nominalna plaća podijeli sa stopom inflacije. Koje li sitničavosti?

Ma što oporba govorila vlada Andreja Plenkovića će nastaviti s radom kao što to nije radila ni jedna vlada do sada. To je jedina poruka nesposobnoj (ili kakvoj već god) oporbi koja stalno nešto mrmlja iako i sama nije u stanju artikulirati za što se zalaže kako to ustrajno ističe vladajuća koalicija.

Prema tome, idemo u novi rebalans u kojem će cvasti tisuću cvjetova. Inflacija povećava porezne prihode, pomoć iz EU povećava prihode. Sve je to potrebno pripisati učinkovitosti naše vlade. Koliku ćemo cijenu platiti i koliku smo već platili to je jedna druga priča koja se ne priča u odabranom društvu vladajuće koalicije.