Naslovnica Rifin's news Veličanstveno

Veličanstveno PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 17 Svibanj 2022 09:54

Obilježavanje stogodišnjice rođenja pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, prema scenariju HDZ, nastavljeno je u ponedjeljak Odlukom Ustavnog suda po kojoj referenduma – neće biti.

U subotu je kazano kako smo ostvarili sve strateške interese. Jedan od strateških interesa je, iako nije spomenut, razvoj demokratskih procesa. Što može biti demokratskije od instituta referenduma?

U subotu je sve rečeno. Samo je važan HDZ. Svi smo ostali nevažni. Prema tome, ako hoćete nešto znači učlanite se u HDZ. Za početak je dovoljno da glasate za HDZ. Na skupu su se čule impresivne rečenice upućene građanima RH kako bi im se jasno poručilo kako će HDZ decenijama ostati na vlasti. Ništa i nitko ih u tome neće spriječiti. Bila je to tirada koju su, „grijehom propusta“, podržali novinari. Čudni su ti novinari. Umjesto da odgovorno rade svoj posao potpuno su se pognuli pred moćnim HDZ-om. Očito je potencijalna opasnost „praznog želuca“snažno oružje u pokoravanju novinara. Ne kaže se slučajno kako je u rukama Mandušića Vuka svaka puška ubojita. Tu su vojnici HDZ-a na najvećoj zamislivoj razini.

Potom, nakon ushita i hvale (nikom nije jasna njena osnova) došao je ponedjeljak. Ustavni sud je rekao svoje. Referenduma neće biti! Crkva će ponosno šutjeti što će dodatno povećati razumijevanje našeg premijera koji će empatično riješiti njezinu materijalnu i svaku drugu oskudicu. Nema tu milosti, kad se stvore uvjeti tada su „udarci ispod pojasa“ uobičajen odgovor HDZ-a (jasno, uz demokratski smiješak). Premijer Andrej Plenković likuje. Kako i ne bi kada je mišljenje HDZ-a jednako mišljenju Ustavnog suda. Samo zločesti mogu kazati kako opet svjedočimo igri HDZ-a. Zapravo većinu u Ustavnom sudu ima HDZ koji su svoju stručnost stekli u HDZ-u pa je, prema tome, normalno da probleme rješavaju na HDZ-ov način. Što je tu sporno? SDP je bio i ostao, za sada, aktivni čimbenik kadrovske politike glede imenovanja sudaca Ustavnog suda. Pa HDZ s pravom pita – gospodo iz oporbe – u čemu je problem?

Ovce (oprostite – mi građani drugog reda) imamo vlast kakvu zaslužujemo. Zašto bi stranka na vlasti, uključivo koalicijski partneri, brinuli o svojoj odgovornosti kada će ovce ponovno glasati za HDZ koji tako dobiva pravnu, političku i svaku drugu legitimaciju za svoju politiku. Desne opcije nisu u pravu kada misle i kažu kako ih HDZ sustavno vara. Nije to istina. Poznata je politička izjava kako političari ne lažu, eventualno ne govore istinu a to je, po njima, sasvim druga priča. Desne oporbe nema niti će je biti. Desna oporba bi morala jasno kazati nekoliko ciljeva koji je označuju kao desnicu na kojima će inzistirati. Ona to nije u stanju. Suverenisti su sve samo ne suverenisti. Domovinski pokret, respektirajući nezadovoljne u HDZ-u, u rukavicama opominje i optužuje. Osim toga liberali, koji su prisutni u Domovinskom pokretu, nisu niti mogu biti rješenje. MOST je najozbiljniji protivnik vladajućoj stranci. Međutim, pored nespretnosti u političkoj areni manje napada nego što se brani. To je premalo da bi se pobijedio HDZ. Slavonija ostaje politički ključ. Pitanje je da li Slavonija želi biti jezičac na političkoj sceni. Mladi se iseljavaju što je dokaz da su odustali od Lijepe Naše usprkos ostvarenju svih strateških ciljeva. Kojeg li licemjerja. U Slavoniji ostaju stari i nemoćni s malim mirovinama. To će naš premijer riješiti novim transferima koje donosi s vizijom, kako je to nedavno kazao Silvano Hrelja.

Na kraju valja kazati mladima. Djeco otiđite jer u ovoj i ovakvoj Hrvatskoj nema mjesta ni budućnosti kako za vas tako i za vašu djecu. Postanite dijaspora koja će slušati večernje emisije namijenjene dijaspori. Tako ćete postati naša tako draga i nepotrebna glasačka mašina.