Naslovnica Rifin's news Ivica Puljak

Ivica Puljak PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 10:10

Najprije Tomislav Tomašević u Zagrebu, sada Ivica Puljak u Splitu mogu dati odgovor na pitanje – kuda plovi hrvatski brod? Drgo je pitanje da li će to učiniti. Najprije je Tomašević dobio nešto više od trećine glasova u prvom krugu za izbor gradonačelnika grada Zagreba, da bi Ivica Puljak u prvom krugu osvojio tek nešto manje od polovine ukupnog broja glasova. Da li je to statistička ili politička greška. Vjerojatno ima svega po malo. Ono što je bitno i zabrinjavajuće jest činjenica da HDZ grada Splita nije imao već je „umolio“ nezavisnog kandidata za mjesto gradonačelnika. To je katastrofa za HDZ ali i pokazatelj na koje se je grane srozala ta još uvijek vodeća stranka. Odmah se postavlja pitanje što je s opstankom HDZ-a, SDP-a ionako više nema, i kako će, u konačnici, završiti najavljene promjene Andreja Plenkovića?

Možda se radi samo o splitskom „dišpetu“. Kad su u pitanju dalmatinci tada nije moguće bilo što sa sigurnošću tvrditi. Ovakva koncentracija glasova, ma kako bila mala i nezadovoljavajuća izlaznost, nije dugo ostvarena. Mala izlaznost i tako velika koncentracija kazuje kako su splićani „štufi“ obećanja i nacionalnog suvereniteta. Jednako tako su svojim glasovanjem jasno kazali što misle o optimalnoj i sveobuhvatnoj politici premijera Andreja Plenkovića. Potrebno je živjeti i preživjeti ova olovna vremena. Ono što je problem jest činjenica da su građani rekli ne – HDZ-u što, sa svoje strane, ne znači da su dobro odabrali. Ne znači niti da nisu. To ćemo tek vidjeti. Ono što može Tomislav Tomašević može i Ivica Puljak. Na žalost Tomislav Tomašević je previše vremena posvetio ideološkim pitanjima (što otvara nove probleme na koje nemamo odgovora). Očekuje se da će Ivica Puljak biti mudriji. Sve u svemu moguće je očekivati promjene na političkoj sceni. Za sada očekivane promjene znače da neće biti HDZ-a kakvog znamo. SDP je ionako marginaliziran do neprepoznatljivosti. Zapro je bezidejan. Ako ne znate kuda idete – svagdje možete stići. MOST bi mogao postati vezivo tkivo koji bi umrežio desnu opciju. Lijeva opcija postaje upitna. Ako Ivica Puljak krene s ozbiljnim zaokretom u politici mogao bi ugroziti sadašnji nedodirljivi položaj Tomislava Tomaševića. Sve ćemo vrlo brzo vidjeti.

Nezadovoljan mora biti naš premijer Andrej Plenković. Njegovi rezultati na izborima su daleko ispod rezultata kako Tomaševića tako i Puljka. Zna to naš premijer, pa je realno očekivati da će napraviti baš sve kako bi obezvrijedio izborni rezultat gradonačelnika Zagreba i Splita. To je opasna igra jer HDZ svoju snagu crpi iz Dalmacije i Slavonije. Slavonija se prazni što će smanjiti povjerenje u HDZ. Dalmacija ako se osjeti ugroženom mogla bi, poput Torcite, snažno reagirati. To ne bi bilo dobro za HDZ niti za Hrvatsku. Očito ćemo svjedočiti novom miješanju karata. Sada su povoljni vjetrovi, jer funkcionira politika smokvinog lista, za Andreja Plenkovića. Druga je stvar da li je spreman, posebno da li je uvjeren, da će mu građani dati još jedno povjerenje. Zagreb i Split jasno kazuju kako je vrijeme carte blanche prošlo.

Zaključno vlaja kazati kako nam je statistika i anketiranje u skladu s političkom agendom našeg premijera. Postavlja se pitanje kako je moguće prihvatiti rezultate ankete kada su oni, malo je kazati, dramatično različiti u odnosu na rezultate izbora. Javni prostor je na strani našeg premijera što može biti opasno za HDZ. Ankete pokazuju kako HDZ ima najveće povjerenje birača a onda iz vedrog neba pojavi se Tomašević i Puljak koji kažu kako ankete lažu. Teško je nakon rezultata Ivice Puljka zahtijevati bilo što manje od promjena. Bila bi to velika novost na ovom močvarnom političkom polju. Tako bi Ivica Puljak mogao postati točka infleksije dosadašnje tragične politike.