Naslovnica Rifin's news Argentina – vratila svoj dug

Argentina – vratila svoj dug PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 30 Studeni 1999 01:00Kad se je obznanio slučaj Argentina u Hrvatskoj, mnogo se je o tome pisalo. Argentina je prije nekoliko tjedana pokrila svoje obveze prema MMF-u, s obrazloženjem da neće podnositi diktat MMF-a, a o tome u javnim sredstvima priopćavanja nije ništa napisano.

Tada sam pisao, i na ovim stranicama, da je Argentina velika zemlja i njezine dužničke teškoće neće biti tako tragične kako su to neka sredstva javnog priopćavanja pokušala prikazati i dokazati. Što više, počelo se pisati i pitati, jer je tadašnji hrvatski inozemni dug već počeo zabrinjavati, da li je moguće da se Hrvatskoj dogodi Argentina. U nekoliko napisa i intervjua sam ukazao da to nije moguće. Tada sam napisao a sada samo ponavljam da su problemi u Hrvatskoj neuporedivo složeniji i da je rastuće zaduženje u slučaju Hrvatske strukturni (konstukcioni) problem. Naprosto u Hrvatskoj se radi o malom društvenom proizvodu, koji u uvjetima ove i ovakve otvorenosti, nije moguće povećati u doglednom vremenu. Globalizacija kao određnjenje umjesto vlastite koncepcije i strategije razvoja ne omogućuje bitnija poboljšanja ma koliko mi govorili o tome i koliko god se Vlada trsila da stvari izmjeni. Naprosto hrvatski model privređivanja ne daje očekivane rezultate.

Ovo pišem sa zaostatkom jer sam vjerovao da će bar tzv. nezavisni mediji o ovom progovoriti. Očito su moja očekivanja bila nerealna.