Naslovnica Rifin's news HNB ide do kraja!!!!!!!!!!

HNB ide do kraja!!!!!!!!!! PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 30 Studeni 1999 01:00


Riječka banka postaje sve manje top tema stanja u hrvaskoj privredi i financijskoj industriji posebno. U Hrvatskoj se odista moraju dnevno događati šokovi da bi se neki problem zadržao na vrhu interesa hrvatskih građana. Upravo smo svjedoci da problem Riječke banke polako ali sigurno pada u zaborav.

Dobro je u cijeloj priči da građani ne podižu svoju ušteđevinu, bolje reći depozite, iz Riječke banke. To sam na ovim stranicama i sam govorio jer Riječka banka u vrijeme guvernera Željka Rohatinskog je nešto sasvim drugo nego što je činio prethodni guverner: Marko Škreb. Stvar je jednostavna. Naprosto je današnjem guverneru jasno što je to financijska industrija i koji je njezin značaj za proces reprodukcije. Čovjek koji je doktorirao na problemima vremena (autor ovih redaka bio je izdavač njegove doktorske disertacije) nikako ne može ignorirati društveni proces reprodukcije i utjecaj financijskog dijela na ukupni proces. To su poznate stvari i to je dokaz da ekonomija nije paricijalna i palijtivna disciplina. Upravo način reakcije guvernera pokazuje u kojoj je mjeri ekonomija, pa i njezin monetarni dio, složen sustav i složen proces. Konačno, podsjećam novije čitaoce kojih je svakim danom sve više, da ekonomija nije složena disciplina vjerojatno bi raspon razvijenosti i bogatsktva po pojedinim zemljama bio daleko manji nego što to danas uistinu jest.

Željko Rohatinski kao odgovorna ličnost odlučno zahtjeva istragu o svim faktorima koji su rezultirali stanjem u Riječkoj banci kako su to čitaoci ovih redaka informirani. Ne radi se o površnoj analizi već o idenatifikaciji činjenica kako se to više ne bi ponovilo u bankarksom sistemu Hrvatske. Ne libi se, prema napisima u novinama, angažirati i strane stručnjake. Ovim se značajno doprinosi na povećanju ugleda nacionalne banke ali ovo znači i jasnu poruku da centralna banka, pod palicom Željka Rohatinskog, neće izostaviti nikog od odgovornosti za događanja u bankarkom sistemu.

Na kraju, uz komplimenate guverneru, želim mu putem ovih stranica sugerirati da ispita zašto njegov prethodnik nije učinio istu stvar. Nadalje, postavlja se pitanje: što su radili današnji djelatnici centralne banke kada su neke druge banke u prošlom vremenu bile u problemima? Naprosto mora impresionirati elegancija kako je guverner rješio slučaj Riječke banke. Zašto se to i prije nije dogodilo ostaje da se ispita i, po mome mišljenju, gospodin Rohatinski ima povijesnu šansu da otvori problem in totum kako bi se stavari stavile na svoje mjesto. Bravo Željko Rohatinski svojim si postupkom povećao ugled struke kojoj i sam pripadaš. Ostaje Ti samo jedan korak da zadužiš ekonmsku struku i Hrvatsku. Na Tebi je da ocjeniš da li ćeš to uraditi. Tvoja osoba, znam sasvim sigurno, ako ne postoje «viši ciljevi» je u stanju to uraditi na doborbit naše i budućih generacija.