Naslovnica Za što se zalagati? Otvoreno pismo poštovanom gospodinu ministru Slavku Liniću

Otvoreno pismo poštovanom gospodinu ministru Slavku Liniću PDF Ispis E-mail
Srijeda, 02 Listopad 2013 08:48

 

Poštovani gospodine ministre Liniću,

Izjavom „Car je gol“ potvrdili ste moja višegodišnja strahovanja kako tekuća ekonomska politika ima pogubne učinke na hrvatsko društvo. Vaša izjava po svojoj kompleksnosti ravna je antologijskoj izjavi „Tko je jamio, jamio“. Stoga Vaša dijagnostička izjava zahtjeva odlučne korake koji će nas izvesti iz ovog depresivnog i, na prvi pogled, bezizglednog stanja.

Dozvolite mi da Vas, kao građanin Lijepe naše, zamolim da razmislite o izdavanju obveznica u vrijednosti od dvije milijarde eura, nominiranih u eurima, na deset godina uz godišnje servisiranje dospjelih kamata. Kao zalog vjerovnicima predlažem porezne prihode poreza na dodanu vrijednost.  Time bi se u određivanju fair kamatne stope eliminirao niski kreditni rejting koji neizdrživo povećava cijenu zaduženja. Narodna banka Hrvatske (postoje i druge mogućnosti) otkupila bi obveznice u vrijednosti od dvije milijarde koje bi potom prodala zainteresiranim bankama, osiguravajućim društvima, poduzećima i građanima. Povlačenje novčane mase „otvara“ sjajne mogućnosti da se pristupi terminskoj kupnji deviznih priljeva od poduzeća koja su ostvarena temeljem izvoza roba i usluga, što pojednostavljeno znači – beskamatno kreditiranje izvoznika.

Uz emisiju obveznica koje valja nazvati pravim imenom: Narodni zajam za spas Lijepe naše bila bi potrebna Izjava u kojoj bi bilo jasno rečeno kakav će biti program restrukturiranja rashodne strane proračuna, restrukturiranja države, te operativni plan provedbe namjeravanih reformi. Kao što sam neki dan u javnim medijima naglasio, postojeća prava nisu održiva to se mora jasno kazati kako će se mirovine smanjiti. Istu sudbinu očekuje i zdravstvena zaštita. Niti socijalna zaštita neće moći ostati na postojećoj razini, ali će se voditi računa, to svakako treba naglasiti, o pravednosti s najvećom mogućom socijalnom senzibilnošću. Tako bi kupnja obveznica od strane građana bio svojevrsni referendum proklamiranim promjenama. Potvrdan odgovor građana dao bi legitimitet daljnjim promjenama.

Prikupljena sredstva iznad namjeravanog zaduženja iskoristila bi se za dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke i odustajanja od prodaje Croatia osiguranja. Putem burze država bi se dekapitalizirala i tako prikupila potrebna joj sredstva, a navedene financijske institucije ostale bi nacionalni dio hrvatske financijske industrije. U tom bi smislu bilo bi više nego sjajno pozvati „na kavu“ vodeće hrvatske poduzetnike kako bi podržali projekt jačanja nacionalne financijske industrije. Kako bi se brojne male banke mogle naći u problemima zbog „carevog novog ruha“ to bi Hrvatska poštanska banka mogla biti odlučujući alat kojim bi se integrirale male banke koje to žele.

U vjeri da ćete razmotriti moj prijedlog,

Srdačno Vas pozdravljam

Guste Santini

U Zagrebu, 2. listopada 2013. godine