Naslovnica Za što se zalagati? Obrazovni sustavi – zastarijevaju

Obrazovni sustavi – zastarijevaju PDF Ispis E-mail
Subota, 22 Kolovoz 2015 16:26

Svijet se dnevno mjenja. Eksplozija informacija smanjuju nam mogućnosti da izvršimo primjeren izbor. Za razliku od jučer kada su se stvari sporo mjenjale, a učitelj je bio glavni „dobavaljač“ novoga, danas u vrijeme interneta i globalnog povezivanja Zemlje potreban je drugačiji pristup. Umjesto „konvojskog“ učenja u razredu, potreban je individualan pristup kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti svakog pojedinca. I ne samo to. Danas moramo učiti cijeli život i to – sve više. Nekada, do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad smo završili fakultet i ako nismo bili posebno ambiciozni diploma nam je bila dostatna do mirovine. Naš program obrazovanja stalno prilagođavamo novim uvjetima.

Najprije zahvaljujem zaintereiranim polaznicima naše škole na interesu da nam se pridruže u zajedničkom interaktivnom obrazovanju. Naš program interaktivnog učenja omogućuje svakom da iskaže svoje mogućnosti. Studenti koji su završili naš program ostaju u stalnom kontaktu, dakle sukladno svojim potrebama mjenjamo oblik suradnje. Što više, ponajbolji studenti postaju dio obrazovnog sustava jer su svojom aktivnošću, kreativnošću, značano doprinijeli kvaliteti obrazovanja. Drugim riječima, pored onih studenata koji žele steći ili ponoviti prije stečena znanja. Našu školu polaze diplomirani inženjeri, ali i mnogi ekonomisti. Tako npr. u prošlom ciklusu od dvanaest studenata polovina je bila ekonomske struke, dok je druga polovina bila šarena u širokom rasponu od filozofije, arhitekture, građevinarstva, matematičara do pravnika.

Te razlike temeljnog obrazovanja imale su silan sinergijski potencijal. Kratko rečeno, puno smo truda učinili kako bi se razumjeli što je, s druge strane, silno povećalo našu jasnoću i preciznost izražavanja, s jedne strane, i, s druge strane lakše smo precizirali našu maksimu: naučiti kako učiti i kako misliti. Kao što znamo, u životu općenito, često se ne razumijemo. Poslovni plan koji smo obrađivali kao case stady vjerojatno ćemo operacionalizirati i tako nastaviti druženje. Nadam se da ćemo i ove godine učiniti novi iskorak u pravcu unapređenja obrazovanja jer nam se je program povećao za dvadeset posto.

Sam je obrazovni sustav postavljen tako da su nastavnici menadžeri za učenje kojima klijenti, studenti, iznose svoja mišljenja prijedloge, probleme, itd., slično kao što to radimo komunicirajući s odvjetnicima ili bilo kojim drugim stručnjacima. Drugi je primjer rad trenera s vrhunskim sportašima. Individualan rad bitno razlikuje naš obrazovni program od drugih obrazovnih programa. Činjenica da svaki student samostalno izrađuje komplesan program aktivnosti, dovoljna je nagrada svakom studentu za učinjeni trud.

DOBRODOŠLI!